Hyresgäster i VH revolterar

2010-11-24 17:37:50
I lördags samlades cirka hundra upprörda hyresgäster från området Åby i Västerhaninge i Åbyskolan för att diskutera vad som ska göras för att stoppa hyreshöjningarna på 35 procent.

Det är fastighetsbolaget Alkelius som just nu renoverar 480 hyreslägenheter i Åby. Syftet är att bygga om dem till en variant av passivhus, som i korthet går ut på att husen ska värma upp sig själva i mycket större utsträckning.
Renoveringarna går emellertid inte som planerat. På mötet vittnades det om kalla 14-15-gradiga lägenheter, byggarbetare som kliver rakt in i lägenheten medan hyresgästen sitter i badet utan att arbetet föranmälts, arbeten som ska ta 10 dagar tar istället 50 dagar, lägenheter som blir utan vatten i veckor och så vidare.

De boende har inte ens blivit erbjudna evakueringslägenheter i god ordning. De enda som finns ligger i Uppsala och Gnesta. Värst av allt är ändå den planerade hyreshöjningen på 35 procent och detta bara för de minsta lägenheterna. För de större kan det bli ännu mer.
Det handlar om mellan 1 500 och 2 000 kronor mer varje månad. Akeli-us försvarar detta med att hyrorna inte har höjts sedan 2001 och att stan- darden kommer att höjas så pass mycket att de nya hyrorna är befoga­de – men förutom det faktum att hyresgäster betalar för underhåll och renoveringar i hyran framlades även på mötet att bara sedan Akelius köpte upp fastigheterna 2004 har hyrorna höjts med i snitt 800 kronor i månaden.

Visningslägenheten, där allt var nytt, med t ex dörrhandtag i mässing och trä, visade sig vara ”rena bedräge-riet” enligt flera på mötet. Många ombads därefter att kryssa i en enkel ruta på ett formulär för standardhöjningarna utan att veta att det innebar en hyreshöjning på 35 procent eller felaktig vattenavrinning i toaletten, skul­le det visa sig.
Flera sjuka, pensionärer, barnfamiljer och funktionshindrade som närvarade på mötet berättade om att de skulle tvingas flytta om de nya hyrorna gick igenom. De har helt enkelt inte råd att bo kvar.
Det fanns även en enorm ilska mot Hyresgästföreningen, som även den hade en representant på mötet. Enligt Pelle Westman som sammankallade mötet har Hyresgästförening­en vetat om höjningen sedan 2008, men har inte informerat om den, utan hänvisat till tystnadsplikten.
Den alternativa hyresgästförening­en har döpts till Åbys hyresrebeller och beslutet som togs på mötet var att föreningen skulle bildas och käm­pa mot hyreshöjningarna, för ett hyresstopp och mot att lägenheterna ska ombildas till bostadsrätter.

Mattias Bernhardsson, kommunfullmäktigeledamot i Haninge för Rättvisepartiet Socialisterna, fick applåder när han berättade om våra erfarenheter av hyreskamp i till exem­pel Husby och Järva.
– Sätt press med demonstrationer utanför kommunfullmäktige och Ak­elius kontor. Behöver ni hjälp med flygblad och mobilisering så ställer vi upp!
Han berättade även att RS kommer att ta upp frågan på nästa kommunfullmäktigemöte den 13 decem- ber, att en demonstration kommer att hållas utanför och att alla borde delta.

Sanna Tefke

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!