Hyresrättsdag i Dalen

2009-09-09 14:50:26
Söndagen (6/9) var en inspirerande dag för kampen mot ombildningar och för utveckling av allmännyttan. I Dalen i Enskede samlade nätverket Sälj inte Dalen! till en ”hyresrättsdag”.
Behovet av mobilisering för att bevara våra all- männyttiga bostäder är akut.

Redan på det första seminariet kunde vi räkna till ett femtiotal deltagare. Inbjuden från hyresgästföreningen var Terje Gunnarsson (ordförande i regi­on Stockholm), att tala under rubriken Bostadsrätt blir bostadsfel. Det fanns en hel del exempel på hur illa det kan gå när våra grannar får dollartecken i ögonen.
– I Ringen lånade bostadsrättsföreningen stora summor bara för att kunna erbjuda låga avgifter i början, sedan när de som ombildat för att sälja flyttat, skulle de kvarvarande få stå där med skulderna.

Vi fick vittnesmål från en gård i området som redan är ombildad samt från Östberga, där trakasserier mot hyresgäster och fusk varit en del av vardagen.
Nästa möte handlade om husens skick och vad som händer om vi sä­ger nej till bostadsrätt. Nätverket ha­de tagit fram uppgifter på omfattande underhållsåtgärder som hyres­värden Svenska bostäder sätter igång med när vi tagit oss igenom den skärseld som ombildningen innebär. Vi fick även en rapport av Arne Johansson från Järvas framtid om hyresgästernas seger i Husby mot stadens planer på lyxrenovering och chockhyror.
Det tredje seminariet inleddes av författaren Hans-Göran Björk, som handlade om osäkerheten i ett boen­de på bankernas villkor jämfört med hyresrätt.

Dagen avslutades med ett kafé där vi diskuterade hur man bäst organiserar motståndet där man bor. Sammanlagt besöktes hyresrättsdagen av ett hundratal deltagare och många deltog på mer än ett seminarium.

Ola Olofsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!