I fjol mördades 76 fackligt aktiva

2012-06-13 16:58:40
Förra året dödades 76 fackligt aktiva i världen och 309 blev fängslade. Över 100 000 blev hotade. Det framgår av den Internationella fackliga samorganisationens (IFS) årliga rapport om kränkningar av mänskliga rättigheter i arbetslivet. Men i dödssiffran finns inte med de fackligt aktiva som förlorade sina liv i  Mellanösterns och Nordafrikas revolutioner.
IFS, som ibland också kallas för Världsfacket, sammanställer sin årliga rapport utifrån rapporter från sina 305 medlemsorgani­sationer.
Enligt IFS var 2011 ett svårt och farligt år för många fackligt aktiva.
I Colombia mördas fler fackliga aktivister än i något annat land. Av de totalt 76 fackliga aktiva som förlorade sina liv i fjol mördades 29 i Colombia.

”2011 blev ett år präglat av den arabiska våren och revolutionerna i Nordafrika, Mellanös­tern och Gulfstaterna, regioner som har en lång historia av förtryck av och förbud mot facklig organisering. Trots detta spelade de fackliga organisationerna och dess aktivister en ledande roll i revolutionerna, särskilt i Tunisien, Egypten och Bahrain”, skriver IFS och anmärker att i revolutionerna dödades hundratals aktivister och tusentals arresterades.
Den revolutionära kampen har följts av bygget av nya oberoende fackföreningar, främst i Egypten. I Tunisien har UGTT (Tunisiens LO) fått en ny mer kampvillig ledning.
IFS påpekar också att rapporten inte på långt när ger en fullödig bild av förtryckets omfattning och utbredning. Migrantar­betarnas slavliknade villkor granskas inte, inte heller synas regeringarnas allt mer flagranta övergrepp på fackliga fri- och rättigheter.

Per Olsson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!