I marginalen: Högerns långa brottsregister

2018-08-15 13:03:30
När Moderaterna talar om ”välfärdssatsningar” gäller det att hålla hårt om plånboken.
I förra veckan presenterade Moderaterna ett program med den svulstiga titeln Nu tar vi tag i Sverige: 50 miljarder kronor för att återupprätta samhällskontraktet. Förutom 17 miljarder kronor mer till ”kärnstaten”, det vill säga polis och militär, innehåller det så kallade samhällskontraktet påstådda påslag på uppemot 20 miljarder till kommunerna samt ett nytt jobbskatteavdrag som ska finansieras med nya nedskärningar i socialförsäkringarna. Moderaterna vill exempelvis sänka ersättningen i a-kassan och minska sjukpenningen. Kroniskt sjuka och funktionshindrade med sjukersättning ska dessutom bestraffas med en skattehöjning om Moderaterna får som de vill.
Vidare vill Moderaterna försämra det som finns kvar av strejkrätten, göra det ännu lättare för arbetsgivarna att sparka anställda och via lagstiftning skapa fler låglönejobb. M har också lagt förslag om att kraftigt utvidga RUT och låta hemtjänsten ersättas av ett omstöpt RUT-avdrag som M har döpt till HEM-avdrag för dem över 70 år. Till det moderata brottsregistret ska också läggas nya attacker på flyktingar och viljan att regera med stöd av Sverigedemokraterna.
Moderaternas påstådda kommunala satsningar utgör en del i högerns attacker på flyktingar och lågavlönade. Den höjning av statsbidragen till kommunerna som Moderaterna föreslår är villkorad och ska bara ges till kommuner som har skurit ned på försörjningsstödet (socialbidragen). Pengarna ska inte hamna i ett ”svart hål”, sa en cynisk M-ledare när förslaget presenterades. Men om det är någon som har grävt svarta hål är det Moderaterna. Bygget av Nya Karolinska är det svartaste och djupaste av alla M-hålen. Nya Karolinska blev inte bara världens dyraste sjukhusbygge, utan finns också med på listan över världens dyraste byggen alla kategorier. Slutnotan blir dryga 61 miljarder kronor. 

Dagen efter att M har lagt fram sitt samhällskontrakt, som egentligen borde heta slavkontrakt, förklarade partiets gruppledare i riksdagen, Tobias Billström, enligt Dagens Industri att ”Moderaterna har en utarbetad parlamentarisk strategi för hur man ska kunna regera landet, även om de rödgröna partierna blir störst”. M-strategin utgår enligt Billström från det “naturliga att samtala”, läs regera, med stöd av SD. Från det är inte steget långt från att regera tillsammans med SD, som Høyre (Moderaterna) gör i Norge. Sätt blå-brun varningsflagg för de nya SD-Moderaterna.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!