I marginalen: Krigisk Trump i Reagans spår

2018-10-24 10:43:21
I likhet med Ronald Reagan, som var USA:s president under 1980-talet, har Donald Trump inlett en gigantisk militär upprustning. De båda förenas också av ett hat mot fackföreningar. En av Reagans första åtgärder var att avskeda över 11 000 strejkande flygledare med hänvisning till att deras kamp för högre lön och kortare arbetstid var ”hot mot nationens säkerhet”.
Trumps paroll ”Make America Great Again” är nästan identisk med Reagans ”Let’s Make America Great Again”, som båda betyder att USA ska bli stort igen. Medlen är också desamma – rusta upp militären i allmänhet och kärnvapenarsenalen i synnerhet. Att dessutom bestycka rymden med kärnvapen är också något som förenar Reagan och Trump. Men medan Reagan, som härskade i en annan världsordning och det kalla krig som då rasade, riktade sina missiler mot främst det dåvarande Sovjetunionen rustar Trumpadministrationen för att framför allt möta utmaningen från Kina.
Reagans krigshets och planer på att bestycka hela Västeuropa med kärnvapen mötte ett enormt motstånd. Under 1980-talet demonstrerade miljoner för fred i Västtyskland, och den nordiska fredsdemonstrationen i Göteborg i maj 1982 med 100 000 deltagare var en av de största som har hållits i Sverige.
Efter att Reagan ansett sig ha fått det kärnvapenövertag han eftersträvade slöt USA och Sovjet det så kallade INF-avtalet som avskaffar alla medeldistansrobotar med räckvidder mellan 500 och 5 500 kilometer. Några år senare skulle USA utnämna sig till kalla krigets segrare och berusad av detta närde Washington drömmen om världsherravälde. Det var en imperiedröm som följdes av förödande krig i Afghanistan och Irak och USA-imperialismens snabba försvagning. I Trump har denna mördande imperiedröm fått ett nytt otäckt liv, därav den militära upprustningen och hotet om att nu säga upp INF-avtalet.
Samtidigt som en krigisk Trumpadministration gör världen till en allt farligare plats har det svenska militära samarbetet med USA-imperialismen stadigt fördjupats. När försvarsminister Peter Hultqvist (S) tilllsammans med sin finländske kollega i våras var i Pentagon för att skriva ännu ett militärt samarbetsavtal med USA firades detta med en militärparad och kanonsalut. De båda försvarsministrarna mottog hedersbetygelse som inte förlänats någon annan.
”Säg mig vem du umgås med, och jag ska säga dig vem du är”, som redan det antika Greklands tragedier myntade.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!