I marginalen: Miljardvinst på elever till börsen

2016-06-22 11:03:06
De privata, riskkapitalägda välfärdsbolagen vallfärdar till börsen. Dagens Industri, som är en av riskkapitalisternas varmaste anhängare, skriver i en ledare den 17 juni apropå detta att: ”De |riskkapitalisterna] är per definition kortsiktiga ägare, eftersom de köper för att sälja inom en given tidsram. En vanlig ägarhorisont är 3-7 år. Den tiden har eller håller på att löpa ut för de flesta riskkapitalister som investerat i välfärdsbranschen. Alla vill sälja, och därför kan de inte längre sälja till varandra. Några stora internationella koncerner att sälja till finns inte heller.”
Det finns självfallet också andra skäl till varför de låter välfärdsbolagen börsnoteras. Ett är att börsnoteringen ska underlätta satsningar utomlands. Ett annat är att riskapitalisterna har blivit rejält skrämda av den opinion som finns mot vinster i välfärden. Det tredje och för ägarna det viktigaste är att försäljningen – en börsintroduktion – är extremt lönsam.
Efter börsintroduktionen av friskolejätten Acade­Media, som har gjort en vinst på 6 300 kronor per elev och år, är finansmannen Rune Andersson och hans bolag Mellby Gård ny delägare i bolaget. Rune Anderson och Mellby Gård  har tidigare mest köpt skog för skogsfastigheter. Men nu är det skolans tur att köpas och skövlas.   
Bara några timmar efter köpet hade värdet på Rune Anderssons aktiepost i Academedia ökat med 180 miljoner kronor.
AcadeMedias ägare, Wallenbergs riskkapitalbolag EQT, tjänade dock ännu mer på börsintroduktionen. De kunde i runda tal kamma hem en (1) miljard kronor. Det var priset på den fjärdedel av bolaget som man sålde ut. Börsuppgången gjorde också att värdet på kvarvarande tre fjärdedelar ökade med 1,3 miljarder kronor, summerade SVT.

”Åt den som har ska vara givet” – så lyder kapitalismens oskrivna lag. Särskilt om det handlar om skattepengar. Det är med hjälp av skattepengar (skolpengen), stöld av offentlig egendom, som AcadeMedia kan etablera sig utomlands.
”Det finns goda möjligheter att bli en större aktör i fler europeiska länder där behovet av framförallt nya förskolor är stort”, menar Rune Andersson och Mellby Gård i ett pressmeddelande och ser fram emot att tjäna minst 80 miljoner kronor årligen på skolpengen.
Behövs det fler argument för att slänga ut kapitalisterna från skolan och andra delar av välfärden?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!