I marginalen: ”Nato-megafon gör magplask”

2018-11-14 10:28:40
Dagens Nyheter (DN) skriver helst och mycket om vad man påstår är “främmande ubåtar”. Med hjälp av suddiga bilder och med hänvisning till vad som beskrivs som mystiska krusningar på vattenytan påstår man sig kunna bevisa att främmande farkoster (läs ryska ubåtar) är lika vanliga i skärgården som Finlandsfärjorna.
Den 25 oktober skildrade Dagens Nyheter i en flersidig artikel som författats av totalt 15 av tidningens medarbetare att något mystiskt svart, sannolikt ett ubåt, hade observerats i Askrikefjärden vid Lidingö i slutet av juni. En artikel som dagen innan hade föregåtts av att DN skrivit sin femtioelfte ledarartikel i år på temat Sverige måste bli med i Nato.
I vilket fall var det som ska ha setts i Askrikefjärden inte alls det som DN hävdade. Det var ett riktigt magplask av Nato-megafonen. Efter några dagar tvingades överbefälhavaren (ÖB) Micael Bydén dementera DN:s uppgifter.
”Det var inte någon ubåt och det är ingen främmande undervattensverksamhet”, sa ÖB till Försvarsutskottet i förra veckan – ett uttalande som DN även återgav, men under den tvetydiga rubriken ”Inga klara besked om farkost vid Lidingö”.
Vad det var – om det nu var något – ville dock ÖB inte säga. Det är mycket möjligt att det var en hemlig svensk- eller Nato-farkost som observerades.
I vilket fall är det inte första gången som vad som sägs vara en ”främmande undervattensfarkost” är något helt annat. Det har visat sig vara både sälar och plastbåtar. Men någon gång även Nato-ubåtar och en och annan gång kanske även en rysk ubåt.

För ett par år sedan (hösten 2014) avslöjades också att Försvarsmakten medvetet hade pekat ut fel plats för var en misstänkt undervattensfarkost hade observerats. När detta uppdagades försvarade sig Försvarsmakten med att man ”inte hjälper främmande makt”. Den ubåtsjakten blev som brukligt resultatlös.
Men DN ville ha en ubåt och publicerade i början av 2015 en rad artiklar där tidningen hävdade att man hade bildbevis på att ännu en ubåt hade siktats i ytläge i Stockholms skärgård veckan efter denna ubåtsjakt. Dessutom i ett område där det bor tusentals människor.
Tidningen publicerade en suddig bild som skulle “bevisa” detta. På bilden syns ingenting mer än en svart prick på havsytan. Några månader stod det klart att det rörde sig om en “icke-ubåt” – arbetsbåten Timebandit.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!