I marginalen: Pratar om alla, menar ett fåtal

2018-05-16 14:20:25




Det är numera en liten skillnad mellan partiernas politik, och vad gäller valparoller och sloganer finns det ingen skillnad. Alla går de till val med en slogan där det talas om ”alla”, men det handlar om en politik för några få. Stilbildande är Socialdemokraternas valparoll från 2006 som sa att ”Alla ska med”, och som i år har blivit till Moderaternas ”Lika för alla”, Kristdemokraternas ”För ett samhälle där alla tar ansvar” och Socialdemokraternas ”Alla ska bidra”. Förutom det tävlar riksdagspartierna med varandra om vem som är mest för ”lag och ordning”. Även Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt bedyrar att en röst på V ”är en röst för fler poliser”.

Nu låter ”M som sossarna igen”, skrev Aftonbladets Lena Melin efter att Moderaterna den gångna helgen presenterade sin valslogan ”Lika för alla”. Men det omvända gäller också för S som låter som M och som vill att de båda partierna ska förenas i en ny uppgörelse mot flyktingar och asylrätt.
Moderaternas ”Lika för alla”, som egentligen bara är en variant på förra valets ”Alla behövs”, har naturligtvis inget att göra med den faktiska M-politiken. Det är liksom det som är poängen, enligt den PR-byrå som har formulerat den.
Moderaterna vill sänka både löner och avskaffa det som finns kvar av anställningsskyddet. I sin skuggbudget föreslår Moderaterna att militären får ett extra anslag på 10 miljarder kronor och att polisen får 6 miljarder mer, vilket ska finansieras genom nedskärningar i vård och skola, färre a-kassedagar samt införandet av ett så kallat bidragstak som ska tvinga de sämst ställda att ta de låglönejobb som M vill skapa.
Vidare vill Moderaterna sälja ut de få statliga företag som ännu inte helt har sålts ut. Högst på Moderaternas privatiseringslista står utförsäljning av bolåneinstitutet SBAB och statens Telia-aktier.
”Det måste löna sig att arbeta”, säger Moderaterna och förslår en ny anställningsform där lönen bara är 70 procent av kollektivavtalets ingångslöner och jobben har fyra gånger så lång provanställning. Det är jobb som ingen kan leva på.
När Moderaterna och övriga riksdagspartier pratar om en politik “för alla” gäller det att hålla hårt om plånboken och rusta för strid.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!