I marginalen: ”Rusta välfärden – inte militären”

Försvarsmakten får rejält med resurser, medan välfärden går på svältkur (Foto: CC).

av Per Olsson // Artikel i Offensiv

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill i likhet med M-ledaren Ulf Kristersson att militären ska få ett ytterligare påslag och det redan i vårändringsbudgeten. Ökade påslag till militären ska krigshöken Hultqvist ta upp på ett blixtinkallat möte med försvarsberedningen, där representanter från samtliga åtta riksdagspartier ingår.
– Det vore bra om vi ändå relativt snabbt kunde göra saker som skulle innebära förstärkningar av svensk för-
svarsmakt, kommenterade krigshöken Hultqvist i förra veckan.
Den samlade högeroppositionen var inte sen i att berömma regeringen och Hultqvist. ”Det är helt nödvändigt med extra tillskott av pengar”, kommenterade exempelvis M-ledaren Ulf Kristersson och C-ledaren Annie Lööf såg framför sig att samtalen i försvarsberedningen skulle leda till att militären fick nya tillskott på ”både kort och lång sikt”.
Både regeringen och högern menar att det skarpladdade läget mellan Ryssland och Nato/USA motiverar ytterligare militära satsningar. Men långt innan dagens säkerhetskris var siktet inställt på ännu högre försvarsanslag. Detta trots en redan beslutad historisk höjning av försvarsanslagen med nära 29 miljarder kronor från 2020 till 2025. Den största procentuella ökningen av landets militära utgifter på 70 år. Ingen annan budgetpost kommer ens i närheten av en sådan ökning. Militären rustas upp, på välfärdens bekostnad.

Men knappt hade generalerna fått vad de ville ha innan de och högern talade om att försvarets kassa var tom. Långt innan dagens säkerhetskris hävdade ÖB Micael Bydén gång på gång att pengarna inte räcker till allt som försvaret beställt och fått i form av nya regementen, missiler, ubåtar och stridsflygplan. I början av detta år hade ÖB Bydén dessutom upptäckt att Försvarsmakten led brist på både ammunition och robotar, trots köpet av det amerikanska luftvärnssystemet 103 Patriot och medföljande 300 svindyra robotar.
ÖB beställer och regeringen levererar både pengar och fördjupat Nato-samarbete när ”Sverige är en närmare partner till Nato än vad till och med några av våra Natoallierade är” (USA:s förre ambassadör i Stockholm Ken Howery i Dagens Nyheter den 23 december 2020).
Rusta välfärden – inte militären. Stäng alla dörrar till Nato.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!