I marginalen: ”Såg inget runt hörnet”

2016-03-16 13:20:57
Regeringens Finanspolitiska råd anordnade nyligen ett seminarium om ekonomiska kriser och krishantering rubricerat ”Att försöka se runt hörnet”. Medverkade gjorde Ingemar Mundebo och Rolf Wirtén från Liberalerna (före detta Folkpartiet), Bo Lundgren och Anders Borg från Moderaterna samt de S-märkta finansministrarna Bosse Ringholm och Pär Nuder.
Under sin tid som finansminister förenades de av att ”inte kunna se bakom hörnet”. ”Tro inte att politikerna vet så mycket om världen”, erkände Ingemar Mundebo, som var finansminister under åren 1976-80 – år som präglades av en historisk kris för svensk basindustri: stål, varv och gruvor. Under Mundebos tid försvann 112 000 industrijobb. Efter storkonflikten 1980 lämnade Mundebo det sjunkande högerskeppet och efterträdaren Rolf Wirthén sattes att förvalta konkursboet.
Och Anders Borg ska vi bara inte tala om. Han såg inte ens krisen när den var ett faktum. På hösten 2007, när luften hade gått ur USA:s bostads- och lånebubbla, räknade han och Alliansregeringen med att den svenska ekonomin under år 2008 skulle växa med 3,2 procent och att arbetslösheten skulle pressas ner till 5,5 procent. Det faktiska utfallet blev det rakt motsatta. Landets BNP krympte och tillväxten blev minus 0,2 procent. Arbetslösheten ökade istället för att minska. År 2009 minskade BNP med över fem procent, vilket är det största fallet i ekonomin sedan andra världskrigets utbrott.

År 2013 kunde SVT konstatera att Borgs ekonomiska prognoser gjorde de största missarna ”för 2008 – året då världsekonomin drogs ned i ett svart hål efter Lehman Brothers krasch – liksom 2009 och 2010”. Inte mycket till ”träffsäkerhet” där inte.
Borgs kollega Bo Lundgren, som på sin tid som biträdande finansminister 1991-94 räddade banker och sänkte välfärd, gömde sig däremot bakom en annan moderat specialitet – historieförfalskning. ”Alla visste i augusti 2007 att USA hade problem”, sade han lögnaktigt.
De båda S-finansministrarna utmärkte sig å sin sida mest för att de ingenting lär. Det kan återges i Bosse Ringholms uttalande: ”Att få EU till en kraftsamling för ökad sysselsättning i hela Europa vore det bästa sättet att förebygga även svenska kriser i framtiden.”
EU som ett recept mot kriser. Kan det bli mera fel?

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!