I marginalen

2018-09-06 01:29:40
”Vi pratar för mycket om ökade klyftor i Sverige”, säger Carola Lemne som snart lämnar sin post som vd för arbetsgivarnas Svenskt Näringsliv och efterlyser en ny högerregering. Något annat var heller inte att vänta. Det var heller inte oväntat att Lemne hävdar att sänkta löner inte leder till ökade klyftor, eftersom ”klyftorna inte ökar särskilt mycket mellan de som har jobb”. Varje stavelse i detta påstående är falskt och osant. Klyftorna ökar såväl bland de som har ett jobb – särskilt mellan de som har en fast anställning och inte – som mellan de som har ett arbete och de som inte har. 

Sverige är det land där inkomstklyftorna ökar snabbare än i något annat OECD-land, och förmögenhetsklyftorna är astronomiska.

Högavlönade chefer och direktörer tjänar idag 104 000 kronor kronor mer i månaden än vad lågavlönade, merparten kvinnor, gör i den hemservice som överklassen använder sig av för att med skatteavdrag (rut-avdraget för hushållsnära tjänster) slippa städning och gräsklippning. 

I det batteri av arbetarfientliga förslag som Allianspartierna vill genomföra för att skapa ”fler enkla jobb” finns bland annat förslag om att både tredubbla och utvidga rut-avdraget. Även Sverigedemokraterna vill utvidga rut-avdraget.

Svenskt Näringslivs hjärta klappar extra hårt för vinster i välfärden och det gör även det rasistiska högerpartiet SD:s. Det krävdes bara några lyxmiddagar och lite myspys med lobbyister från Svenskt Näringsliv och andra arbetsgivarorganisationer för att SD skulle bli riskkapitalisternas parti och vinna direktörernas gunst. ”Förtroendet för SD-ledaren Jimmie Åkesson ökar kraftigt i näringslivet och andelen som uttrycker sitt stöd för honom har trefaldigats på bara drygt två år”, skrev Dagens Industri i juni i år. Samma tidning har länge kampanjat för att SD ska integreras i Alliansen, vilket M och KD är öppna för. SD-ledaren Jimmie Åkesson erkände å sin sida i SVT:s utfrågning i helgen att han ser Moderaterna som ett ”tvillingparti”. 

Utåt säger de två andra Allianspartierna – C och L – att dörren till SD förblir stängd. Men i exempelvis Landskrona regerar Liberalerna sedan länge med stöd av SD. ”Det har blivit en normalitet”, sade Torkild Strandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, i SVT:s Aktuellt den 27 augusti. 

Bara ett kan sägas om valutgången och det är att valet måste följas av en upptrappad kamp mot högerpolitik och rasism. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!