S-krisen öppnar väg för högerpopulistiska Demokraterna i Göteborg

2018-09-05 22:21:03


Den starkt kritiserade Västlänken har gett Demokraterna stort stöd.

I kölvattnet av socialdemokratins kris växer ett nytt högerpopulistiskt parti fram i Göteborg, Demokraterna. Högerpopulisterna profilerar sig som ett antietablissemangsparti som vill rensa upp bland maktfullkomlighet, mutor och korruption. Men partiet samlar inget annat än avhoppare från den politiska eliten, M och S.

Partiet, med mindre än ett år på nacken, har fått massiv mediabevakning och uppmärksamhet. Det har i sin tur gett dem ett gynnsamt opinionsläge, där de i den senaste lokala Sifoundersökningen är största partiet i staden med 18,9 procent. Jämförelsevis har M 16,7, V 14,6 och S 14,2 procent.

Demokraterna har profilerat sig på en profilfråga – motståndet mot Västlänken. De har därmed seglat förbi enfrågepartiet Vägvalet som driver samma profilfråga mot Västlänken och trängselskatten. Demokraternas partiledare, den avhoppade moderaten Martin Wannholt, lämnade M på frågan om Västlänken.

Hur frågan om Västlänken har skötts har skapat en otrolig ilska och frustration bland göteborgarna. Dess utformning saknar förankring och demokratiska processer, och har därför mött en folkstorm. Västlänken symboliserar politikerelitens maktfullkomlighet och folkförakt.

Men det är inte Demokraternas motstånd mot Västlänken en bör stirra sig blind på, för på sidan av dess profilfråga lurar en brutal, klassisk högerpopulistisk politik.

Demokraterna är inget annat än ett missnöjesparti som seglar fram på socialdemokratins kollaps. 

Hos den som inte har satt sig in kan det låta bra med att ”satsa på skolor och förskolor” samt ”äldreboenden och sjukvård”, men Demokraterna är för privatiseringar i välfärden. Talet om att ”bygga fler bostäder” kombineras med krav på massiva ombildningar av allmännyttan. De är tydliga med att kommunen bara ska ägna sig åt kärnverksamhet, allt annat ska det privata näringslivet sköta. Därmed vill de sälja ut de kommunala bolagen. 

Vallöften ska betalas av att sälja ut alla kommunala bolag. De vill även ta bort politikens demokratiska inflytande och ersätta med ”experter” i styrelser.

Göteborg är en delad stad, som länge har präglats av den ”socialdemokratiska göteborgsandan” som har inneburit mutor, korruption och svågerpolitik. Det är uppenbart att staden måste göra upp med byråkratin, men att ta bort det demokratiska inflytandet från politiken och ersätta dem med ”experter” samt genomföra utförsäljningar och privatiseringar kommer att föra makten längre från befolkningen och fördjupa problemen med korruption och maktmissbruk.

Även om Demokraterna vill framställa sig som folkliga presenterar de en vallista som helt saknar arbetare, bortsett från en lärare och en sjuksköterska. Det är ett parti som domineras av företagare och konsulter. De saknar även aktiva medlemmar – istället har de enligt vittnesmål låtit ge ekonomiska bidrag till föreningar som bedriver SFI vilka i sin tur skickat ut asylsökande för att valarbeta åt Demokraterna utan ekonomisk ersättning. ■

Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!