I privatiseringarnas spår – fiffel och båg

2012-07-11 15:46:25


Stockholms moderata finanslandstingsråd Torbjörn Rosdahl drömmer om privatägda tunnelbanelinjer – gräddfiler på räls.

Listan över skandaler och skumraskaffärer som har följt i privatiseringarnas spår kan göras hur lång som helst; Försäljningen av Tibble gymnasium, avknoppningen av Serafen och fyra andra vårdcentraler i Stockholm, Attendos och Caremas många vårdskandaler samt att de riskkapitalbolag som äger de stora privata vård- och skolkoncernerna gjort skattesmitning till sin affärsidé.

Men som om inte det vore mer än nog misstänks det att ”Kokainpengar har investerats i äldreboenden, skolor och sjukvård i svenska kommuner, enligt åtalet i den stora kokainhärva som just nu pågår i Stockholms tingsrätt” (Dagens Nyheter den 6 juli).
En del av miljonvinsterna från kokainaffärerna ska enligt åklagarna ha hamnat i bolaget Offentliga Hus, som köper upp kommunala fastigheter för att sedan hyra ut dem till kommunerna igen.
Det blir dyrare för kommunen förstås, men ägarna tjänar miljoner och får dessutom tillgång till mark att exploatera i de kommuner man gör affärer med. Offentliga Hus verksamhet är rakt igenom parasitär, det handlar om en försnillning av skattemedel och offentlig egendom.

I Stockholm har privatiseringarna gått längst. Men mycket vill ha mer. Den tokhöger som regerar i huvudstaden och Stockholms län kommer ständigt med nya hårresande förslag.
Det senaste kommer från Torbjörn Rosdahl, finanslandstingsråd (M) som drömmer om gräddfiler på räls – privata företag ska bygga ut, äga och driva nya linjer i Stockholms tunnelbana. Alltså vid sidan av dagens tunnelbanenät som körs av privata MTR som gör allt för att öka vinsten på de anställdas och trafikanternas bekostnad.

Enligt Rosdahl i Almedalen ska den privata tunnelbanan ”inte nödvändigtvis ingå i SL-kortet” (månadskort för Stockholms kollektivtrafik) utan för ”folk som är beredd att betala lite extra”.
Det är samme Rosdahl som ständigt höjer SL-kortet.
Den senaste höjningen på hundra kronor motiverade han med numera ö­kända ”100 kronor är inte mer än tre chipspåsar” och den som inte har råd ”får väl gå till socialen”.
Rosdahls förebild är Arlandabanan, som är ett riktigt fiffel och bågträsk. Arlanda Express, det privata bolag som driver tågpendeln mellan Stockholm C och Arlanda, ”gjorde rekordvinst förra året. Skatteverket anser att bolaget undviker stora summor skatt genom att slussa överskotten till ett riskkapitalbolag i Luxemburg. Trots detta har bolaget fått över 260 miljoner kronor av staten i rena subventioner”, rapporterade Svenska Dagbladet i fjol under rubriken ”Rekordvinst med skattestöd”.
Privatisering är plundring och stöld.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!