I religiösa friskolor är diskrimineringen inskriven

2011-03-07 14:08:28
I dagens Sverige finns det skolor där flickor och pojkar skiljs åt under undervisning och där diskriminering praktiskt taget är en del av skolplaneringen.

Den kristna sekten Livets Ord driver fyra egna för-, låg-, mellan- och högstadieskolor i Uppsala för ca 200 elever. Dessa skolor har mer än en gång råkat i blåsväder och fått kritik från både elever som gått på skolan, lärare och skolverket. 2002 gick elever som gått i Livets Ords skola i upp till nio år ut med kritik mot skolan. I brev till skolverket skrev de bl a att böcker som Harry Potter var förbjudna och att man riskerade avstängning om det kom fram att man hade läst dem. De skrev också att man fick lära sig att alla människor kunde delas upp i ”onda, goda, dåraktiga och visa”.

De menade även att man kunde straffas med kvarsittning och ”demonutdrivning” om man sagt emot en lärare, fast det står i läroplanen att elever ska formas till ifrågasättande och kritiskt tänkande samhällsmedborgare, vilket uppenbarligen inte är fallet om man tvingas bli demonutdriven så fort man ifrågasätter en lärare. Skolledningen förnekar dock att demonutdrivning förekommer.

Hussein Aldaoudi, skolchef för den religiösa friskolan Al-Salam, sade till Uppdrag Granskning den 2 februari i år att muslimer inte kan vara homosexuella. Det står i läroplanen att elever ska känna en trygghet i skolan, men hur ska en icke heterosexuell elev kunna känna sig trygg om hennes/hans läggning inte ens erkänns?
I och med detta uttalande har han legitimerat homofobi på sin skola, något som även RFSL ungdom pekar på när de den 9 februari offentliggör att de anmäler skolan till skolinspektionen.
Fler exempel på hur religiösa friskolor inskränker rättigheter eller hämmar elevers kunskap och personliga utveckling finns att ge. Ofta tycks sexualundervisningen bli lidande, samt kunskap om evolutionsläran.

Det står idag inskrivet i läroplanen att det obligatoriska skolväsendet, d v s kommunala skolor, ska vara faktabaserade, alltså att de inte får ha en konfessionell (religiös) värdegrund (Lpo94). I den nya skollagen tillåts dock en ”frivillig” utbildning utöver undervisning i t ex religiösa friskolor, till exempel ge-nom skolans fria val, bön, utflykter och tilläggstid av olika slag.

Det finns heller ingenting som stoppar dessa skolor från att       t ex ha könsseparerade lektioner, såväl i klassrummet som i idrottshallen, och att religionen går ut över undervisningen och skolgången visas tydligt i åtminstone de två tidigare nämnda exemplen.
Det är samtidigt svårt för Skolverket att granska att dessa skolor verkligen följer läroplanen. Som det är med alla friskolor.
Anna Löfgren

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!