I Telias Kazakstan sätts oppositionella i fängelse

2012-11-07 19:43:07
Den kazakiske människorättsaktivisten Vadim Kuram­shin har på nytt arresterats och förts bort.

I förra veckan stormades Vadim Kuramshins hem i Petropavlovsk av beväpnad polis. Han greps och fördes till stadens ökända fängelse.
Därefter flyttades han till en annan del av Kazakstan, 2 kilometer bort från hemstaden. Gripandet kom bara en kort tid efter att Vadim frikänts av en jury efter att myndigheter på grundval av falska anklagelser hållit honom fängslad.
Den jury som frikände honom har nu bildat en kampanjgrupp för att Vadim ska släppas fri.
Esenbek Uktesjbajev, ordförande för den all-kazakiska oberoende fackföreningsfederationen Janartu och en av ordförandena i Kazakstans Socialistiska Rörelse, som under de senaste 12 månaderna levt i exil i Moskva, har återvänt till Kazakstan. Detta för att kunna delta i en konferens som hålls av oppositionella.
Ezenbek, som besökte Sverige  2011 och som då intervjuades av Offensiv, har hotats till livet vid ett flertal tillfällen av de kazakiska myndigheterna. Kampanj Kazakstan i Sverige och globalt uppmanar alla att vara beredda att när som helst starta en kampanj till försvar för Ezenbek och hans kamrater.
I veckan nekades Paul Murphy (irländsk CWI-medlem och ledamot av EU-parlamentet) på nytt visum till Kazakstan. Paul Murphy skulle leda GUE/NGL (vänstergruppen i EU-parlamentets delegation till Kazakstan.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!