Varning: Varselvågen växer

2012-11-08 15:56:20
Vågen av varsel växer. I måndags aviserade skogsjätten SCA att ytterligare 1 500 jobb ska bort. Dagen efter (6 november) kom besked om att Atlas Copco varslar 160 anställda i Öre­bro, Volvo Lastvagnars fabrik i Tuve lägger ner kvällsskiftet, vilket betyder att 260 bemanningsanställda får lämna o s v.
Många orters framtid är i vågskålen. ”Katastrof då små orter drabbas. Antalet varsel i Skåne ökar nu kraftigt och har fördubblats mellan september och oktober”, larmade exempelvis SVT:s Sydnytt den 2 november.

Antalet anställda i teknikföretagen beräknas minska med nära 20 000 jobb i år och nästa år enligt en färsk prognos från branschorganisationen Teknikföretagen. Enligt Teknikföretagen har varselvågen bara börjat. Neddragningarna blir ännu större nästa år.
Det är krisen och åtstramningarna  i Europa som nu börjar slå hårt mot landets inhemska exportindustri. Men till skillnad mot krisen 2008-2009 drabbas hela ekonomin av den nedgång som nu inletts.
– Det är tydligt att konjunkturnedgången nu kommer att påverka svensk ekonomi på betydligt bredare front än vid förra tillfället. Nedgången har få likheter med den förra där särskilt exportindustrin fick en extremt kraftig, men mer kortsiktig nedgång, menade Teknikföretagens chefsekonom Anders Rune när den nya prognosen presenterades i tisdags.

Kombinationen av krympande exportmarknader och rekordlågt byggande har medfört att sågverken drabbats av den värsta krisen på 40 år. ”Samtidigt har massa- och pappersindustrin också problem. Sedan början av 2011 har över 2 000 personer varslats och fler varsel väntas komma” (Svenska Dagbladet den 23 oktober).
Regeringen står handfallen. I Ekots lördagsintervju den 2 november gav arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) bara ett besked och det var att det inte blir några förändringar i A-kassan, utan alla försämringar ligger fast!
I media har det rapporterats om att regeringen förbereder ett förslag som liknar de tidigare krisavtalen – sänkt arbetstid som löntagarna ska betala med sänkt lön. En tillfällig korttidsvecka kommer inte att säkra jobb och orters framtid.
Istället bör facken, i likhet med IF Metall på Volvo Bussar i Säffle, försöka mobilisera orten till försvar för jobben.
Omedelbar samling till demonstrationer och andra protester är nödvändiga för att bygga upp en första skyddsvall mot varselvågen.

RS/Offensiv kämpar för:
  • Stoppa varslen – kamp för arbete åt alla genom att dela på jobben med kortad arbetstid och utbildning, sex timmars arbetsdag utan lönesänkning.
  • Öppna räkenskapsböckerna och ta kamp för facklig vetorätt mot uppsägningar, nedläggningar och omorganisationer.
  • Stopp för alla nedskärningar och privatiseringar. Välfärd utan vinst  – anställ 200 000 fler inom vård, skola och omsorg, kollektivtrafik, fritid och kultur o s v.
  • Låt de rika betala – stopp för alla aktieutdelningar, chefsbonusar och fallskärmar; återinför skatter på arv och förmögenheter. Höj skatten för höginkomsttagare och avskaffa RUT. 
  • Bygg bort bostadsbristen genom att satsa på nybyggnationer av främst hyresrätter. Energibesparing och renovering av miljonprogrammet till kostnader som de boende har råd med.
  • För en massiv facklig och politisk kampanj för jobb, välfärd och en snabb klimatomställning av transporter, energiförsörjningen och byggandet m m – förstatliga bankerna, bilindustrin, energijättarna och de stora byggbolagen.
  • En socialistisk och global grön omställning baserad på en demokratiskt planerad socialistisk ekonomi, under kontroll av arbetarnas organisationer och sociala rörelser.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!