I väntan på varsel

2007-10-24 15:34:16
Bättre löner, men framförallt kortad arbetstid till 38 timmar för alla som går på tvåskift. Det är nyckelfrågan sedan Transports förhandlingar strandat om ett nytt riksavtal för 1 000 lastare och flygmekaniker.

– Nu är det pay back time och gubbarna är otroligt på hugget, säger Leif Härnvall, ombudsman i Transports avd 46, till Offensiv.
Transports lönekrav är 1 000 kronor mer i månaden varje år i tre år, medan arbetsgivarna hittills bjudit 1 000, 700 och 700.
– Lönen är viktig, men huvudfrågan den här gången gäller arbetstiden, säger Härnvall.
Enligt Härnvall har SAS redan frivilligt gått med på att sänka arbetstiden för tvåskiftarna från det gamla avtalets 39 timmar och tre kvart. Nu gäller det att få ned alla som ofta jobbar sida vid sida till samma arbetstid, även till exempel dem som jobbar åt Nordic Air, Gate Gourmet Logistics i Lund och på Säve flygplats i Göteborg.

Vägrade frysta löner

Transport vägrade under förra avtalsrörelsens flygkris att gå med på frysta löner, i stil med t ex HTF:s. Det ledde till en strejk för samma centrala påslag som andra LO-fack, 500 kronor mer i tre år.
– Men det tog dom (SAS och flygarbetsgivarna) tillbaka med råge genom att säga upp våra lokala tillägg.
Nu är det som sagt pay back time, med hög beredskap för ett varsel om strejk när som helst.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!