Ilsket bostadsvrål i Rannebergen

2017-12-06 13:26:29

foto: RS Göteborg
Mötet i Rannebergen med 360 hyresgäster den 8 november blev startskottet på proteströrelsen.

Kampen i Göteborgsförorten Rannebergen handlar om så mycket mer än 289 lägenheter: Det handlar om vem som ska fatta besluten över våra hem. Nästa steg i kampen är demonstration utanför kommunfullmäktige den 23 november kl 16.00.

Förhandlingarna mellan den kommunala koncernen AB Framtiden och privata Victoria Park skedde under sekretess, och planerna på att sälja ut människors hem och trygghet drogs upp under stort hemlighetsmakeri. Samtidigt ligger ytterligare ett förslag till beslut på kommunstyrelsens bord den 22 november om att framtida försäljningar ska få avgöras av AB Framtiden direkt utan att passera de folkvalda församlingarna i kommunfullmäktige.
Förslaget stöds i dagsläget av Socialdemokraterna och den samlade borgerligheten. Detta skulle innebära att allmännyttan säljs ut helt utan insyn eller demokratisk påverkan i slutna styrelserum. Det handlar om att försvåra för protester likt de som nu sker i Rannebergen där hundratals boende engagerar sig för att försvara sina hem mot marknadskrafterna. Kampen som nu har inletts i Rannebergen handlar således lika mycket om en kamp om demokratin som om vem som ska besluta om våra gemensamma tillgångar.

Detta är extra allvarligt då det finns ett förslag om att sälja ut ytterligare 3 100 av allmännyttans lägenheter i Göteborg under en femårsperiod. Kampen om Rannebergen är därmed inte en isolerad fråga, utan en fråga för hela staden och måste behandlas därefter. Hela hyresgäst­rörelsen måste därför ställas på fötter i massiva protester.
AB Framtiden har inte gjort någon konsekvensanalys om vad detta skulle innebära för de boende i Rannebergen om förslaget blir verklighet. Istället för att se hur boende hos Victoria Park upplever sitt boende har de vänt sig till andra bolag för att se hur de upplever att göra affärer med bolaget.
När AB Framtiden sammanfattar ett beslutsunderlag till kommunfullmäktige och de beslutande politikerna är det med andra bolag som referenser, inte de boende. Växjö bostäder, Borås bostäder och MKB Malmö lämnas som referenser samtidigt som de boende riktar massiv kritik mot sina nya ägare.
Utan att förklara på vilket sätt skriver AB Framtiden också att affären skulle vara bra ur ett ”barnperspektiv, mångfaldsperspektiv och jämställdhetsperspektiv” och att ”Genom trygg och inkluderande utveckling av Lövgärdet och Rannebergen gynnas hela staden”.
För att dessa påståenden ska kunna säljas in är det nödvändigt för AB Framtiden att inte nämna den omfattande kritik som riktas mot Victoria Park från hyresgäster och Hyresgästföreningen.

Victoria Park är ett bolag som gör stora vinster på sin affärsmetod, samtidigt som de boende fryser i kalla lägeneheter och lever med vanskötsel, eftersatt underhåll, rått-
invasion och bristfälliga topprenoveringar som chockhöjer hyrorna. Vinstmaximering går före socialt ansvar. De fokuserar på att genomföra åtgärder som ger god avkastning, men inte de som är nödvändiga för ett gott och sunt boende. De fokuserar på badrum, kök och golv som de kan höja hyran på, men undviker tak, avlopp och stammar samt allmänna utrymmen.
Trots detta säger Socialdemokraternas Ann-Sofie Hermansson att Victoria Park har ett långsiktigt åtagande. På samma sätt lät det år 1998 när kommunala bostadsbolaget Poseidon sålde ut 3 806 lägenheter till riskkapitalbolaget GE Capital. Då sa den dåvarande ordföranden i Poseidon, socialdemokraten Lars Johansson, att GE Capital var en ”långsiktig ägare”.
Resultatet blev något annat. Planerade renoveringar stoppades och budgeten för löpande underhåll drogs åt – sedan såldes husen vidare till andra privata bolag. GE Capital hade då gjort en vinst på över 50 miljoner kronor och hyresgästerna lever än idag snart 20 år senare med sviterna av försäljningen.
De privata ägarna har avlöst varandra med eftersatt underhåll och stora problem för de boende. Samme Lars Johansson som sålde ut Poseidons bostäder är idag AB Framtidens ägare som vill driva igenom ännu en försäljning av allmänyttan. Detta uppdrag och dessa direktiv har han fått från stadshuset och den socialdemokratiska ledningen.

Hela affären mellan AB Framtiden och Victoria Park handlar om att byta 289 lägenehet för byggbar mark. Men enligt en artikel i ETC Göteborg finns det även en risk att marken som AB Framtiden vill byta till sig i Lövgärdet är obyggbar. Bolagets styrelse har fått höra detta på ett styrelsemöte, men har inte fört det vidare till ansvariga politiker. De har fått informationen muntligt och inte fört den till protokoll. Johan Svensson, Vänsterpartiet, är den som från AB Framtidens styrelse har varnat om detta.
I skrivande stund mobiliserar de boende i Rannebergen och Hyresgästföreningen för fullt till en demonstration vid kommunfullmäktiges möte den 23 november kl 16.00. Kraven är ”Sälj inte våra hem, försvara allmännyttan”. Demonstrationen har också fått uttalat stöd från både Rättvisepartiet Socialisterna och Vänsterpartiet. ■


Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!