Inflationen högre än löneökningarna

2008-06-30 21:34:17
Mot medlarnas avvisade bud på 9,6 procent på tre år (10,2 inklusive en höjning av pensionen) går Kommunals bussförare i strejk för 1 600 kronor eller 7,93 procent på 22 månader. Men inte ens Kommunals krav kompenserar fullt ut för inflationen.

Mot bakgrund av att inflationstakten har ökat till 4,0 procent under de senaste 12 månaderna räcker inget av dessa krav. Jämfört med medlarbudet skulle inflationen i år urhol­ka reallönerna med 0,7 procent. Detsamma gäller genomsnittet för alla LO-medlemmar, då medlarbudet utgår från detta.
Högre kostnader för drivmedel (13,4 %), livsmedel (8,3 %), ­alkohol och tobak (8,0 %), el (7,4 %) och boende (6,5 %, främst höjd ränta) påverkade konsumentpriserna mest, enligt SCB.
Pensionärer, studenter och ­andra låginkomsttagare med hög andel matutgifter drabbas värst, liksom barnfamiljer med bil och stora lån på sin bostad.
Ute på många arbetsplatser där missnöjet var starkt redan förra året med alltför låga treårsavtal, växer kraven på att man ska säga upp och omförhandla det tredje år­et.
Det är något som inte LO:s chefs­­ekonom Dan Andersson tänder på, om någon trodde det. Då skulle Riksbanken få Anderssons fulla stöd att höja räntan, säger han till E24.se
– Om inflationen tillfälligt ­stiger på grund av ökade ­livsmedelspriser och energipriser, ska löntagarna då få kompensation för det när det handlar om saker som händer utanför Sverige? frågar han sig.

Inflationens orsaker

Inget tyder dock på att de ­stigande priserna är tillfälliga. Samtidigt är inflationens orsaker ­komplicerade. När priserna stiger på vissa varor undergrävs efterfrågan och ändras konsumtionsmönstret så att inflationen motverkas.
Inflationen ­beror ytterst på ökad likviditet på penningmarknaden, orsakad antingen av centralbankernas försök att motverka krisen eller av de allt mer o­kontrollerade finansmarknaderna.
För arbetarna finns här och nu inget annat sätt att försvara sin levnadsstandard än att ta kamp för bättre avtal.
Arne Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!