Inga vinster i välfärden

2016-10-05 20:56:36

foto: Natalia Medina


Efter att den privata skoljätten Academedia har tagit eleverna till börsen har även den Internationella Engelska Skolan (IES) börsintroducerats. 

Dagen efter att Academedia tagit klivet in på börsen kunde huvud­ägaren, det wallenbergska riskkapitalbolaget EQT, ”casha hem i runda slängar en miljard. Det var priset på den fjärdedel av bolaget man sålde ut. Börsuppgången gjorde också att värdet på kvarvarande tre fjärdedelar ökade med 1,3 miljarder” (SVT den 16 juni i år).

Även aktierna i den Internationella Engelska Skolan rusade i höjden. På bara några timmar hade en av köparna, spekulanten Mats Qviberg, tjänat 30 miljoner kronor. Dagen efter börsintroduktionen hade värdet på bolaget, som ägs av riskkapitalbolaget TA Associates (huvudägare) och grundaren Barbara Bergström, ökat med 600 miljoner kronor.

Efter att ha gjort miljardvinster med hjälp av skolorna blir börsintroduktionen en ny bingo för kapitalisterna som plundrar välfärden. Välfärden i allmänhet och skolan samt delar av omsorgen i synnerhet är helt i marknadens händer. ”Ni har släppt in djävulen i ert skolsystem”, som den amerikanske skolforskaren Linda Darling Hammond så träffande har uttryckt det. 

De privata skoljättarna gör vinster och slår ut den kommunala skolan genom att ha färre lärare, betala lägre löner och ha större klasstorlekar. Resultatet är en allt mer segregerad skola med stadigt försämrade resultat. 

”Det är hög tid att slopa skolpengssystemet och ersätta det med ett system baserat på de faktiska kostnaderna för varje barn och elev, utifrån egen och skolans socioekonomi. I ett nytt ersättningssystem ska det heller inte vara möjligt att göra vinst genom att hålla nere antalet förskollärare eller fylla klasserna till bristningsgränsen”, som Lärarförbundets ordförande  Johanna Jaara Åstrand skrev på DN Debatt den 29 september.

Efter 20 år av nyliberalism har välfärden blivit en av kapitalisternas största och säkraste vinstkällor, och allra mest tjänar de privata bolagen på de mest utsatta – flyktingar, barn och de som behöver personlig assistans. 

Det förslag om vinsttak mot ”övervinster” som Ilmar Reepalus välfärdsutredning eventuellt ämnar lägga fram är ett slag i luften. Inte heller räcker det att endast vilja sätta stopp för vinster i skolan som LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson har varit inne på. LO-kongressen beslöt att en non profit-princip ska gälla i hela välfärden. Punkt slut. 

Enligt Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) tidning Dagens Samhälle, som är en av vinstlobbyns många megafoner,  gjorde  de privata välfärdsbolagen en sammanlagd vinst på 6 miljarder kronor före skatt ifjol. Det är pengar som har stulits från skattebetalarna och som har gått till vinstudelning, höga chefslöner samt bonusar och/eller används för att köpa upp andra bolag samt expansion utomlands.

Vinsterna i välfärden måste bort. Vård, skola och omsorg ska drivas i offentlig regi utan vinstsyfte och styras demokratiskt av anställda, brukare och anhöriga. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!