Ingen hamnstrejk – Transport gjorde upp

2008-06-18 13:32:49




Efter en kort övertidsblockad skrev Transportarbetarförbundet i söndags på ett nytt avtal. Då arbetsgivarsidan vägrar att sluta kollektivavtal med Hamnarbetarförbundet, som organiserar en stor del av hamnarbetarna, gäller avtalet även för medlemmar i Hamnarbetarförbundet.

Kant Sehlstedt, ordförande för Hamnarbetarförbundet i Holmsund, är besviken på avtalet.
– Med tanke på att avtalet löper på 3,5 år är de två gånger 1 500 kronorna i löneförhöjning som vi fått alldeles för lite.
Medan Transportordföranden Per Winberg och arbetsgivarsidan är nöjda med lönenivåerna påpekar Hamnarbetarförbundets hemsida att löneförhöjningen knappt täcker inflationstakten på 4 procent. Hamnarbe­tarförbundet menar också att avtalet borde vara lättare att säga upp i ­förtid med tanke på den turbulenta världsekonomin.
Kent Sehlstedt har också annan kritik mot avtalet:
– Under lång tid har det stått i kollektivavtalet att arbetsgivaren kan lägga scheman efter ”överläggningar” med facket. Detta har tolkats som att parterna måste vara ­överens. Men nu finns ett tryck från arbetsgivarhåll om att ”överläggningar” ska tolkas som att arbetsgivaren får göra som han vill – bara han diskuterat med facket först.
– Därför ville vi ha en starkare skrivning. ”Överläggningar” borde ha ändrats till ”överenskommelse”. Transport har gått med på den ­gamla skrivningen, vilket öppnar för ­fortsatt offensiv från arbetsgivarsidan.
– Transport säger att man litar på att arbetsgivaren inte kommer att ”misstolka” skrivningen, men som jag ser det är den enda garantin mot en stor schemaförsämring att vi i Hamnarbetarfacket har vår kon­flikträtt – eftersom vi förvägras rätten att skriva kollektivavtal.

Splittring

Under förhandlingarna kring det nya avtalet har motsättningar mellan Transport och Hamnarbetarförbundet kommit upp till ytan. I Dagens Nyheter anklagar Per Winberg, Tran­sports ordförande, Hamnarbetarförbundet för att inte vilja bidra till konflikten: ”De visar att de inte är mycket att hålla i handen när det bränner till. Vi fick dra lasset själva, men de får skörda frukterna”.
Bakgrunden är att Hamnarbetarförbundet i Stockholms hamn inte ville gå ut i strejk när de blev varslade av Transport.
Hamnarbetarförbundet å sin sida menar att Transport inte velat samarbeta kring upplägget i förhandlingarna.
– Strejkvarslet i Stockholm slog mot den mest utsatta delen av våra medlemmar, säger Kent Sehlstedt. I alla hamnar, utom Stockholm och Holmsund, har arbetsgivarna lagt ut passagerarfartygshanteringen på entreprenad. Våra medlemmar i Stockholm, som nästan enbart sysslar med passagerartrafik, är förstås rädda för att borgarna i Stockholms stadshus ska hitta på något liknande. Därför beslutade vårt lokala medlemsmöte att inte gå ut i strejk – något vi ­enligt våra stadgar måste hålla oss till.
– Man kan fråga sig: varför ­lägga ett strejkvarsel på en hamn där våra medlemmar har bilan hängande över huvudet och där bara vanliga semes­terfirare skulle drabbas av en strejk? Varför inte lägga varslet på en hamn med mycket godstrafik där en strejk verkligen skulle kosta pengar – utan att drabba tredje man? I Stockholms­trakten finns både Kapellskär och Södertälje.

Enad kamp krävs

I efterspelet kring det nya avtalet har förhållandet mellan Transport och Hamnarbetarförbundet nått en ny bottennotering. Den fackliga splittringen utnyttjas av arbetsgivaren som valt ut ett av facken till sin förhandlingspartner.
Nya nyliberala attacker mot hamnarbetarnas lönenivåer och arbetsförhållanden måste mötas av en­ad facklig kamp, där avtal ut på omröstning skulle vara en av hörnstenarna. Hamnarbetarförbundets rätt att som fullvärdig part delta i förhandlingar om kollektivavtalen borde vara ett självklart krav från den övriga fackföreningsrörelsen.
Patrik Brännberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!