Ingen ”Idol”-strejk

2016-12-14 15:00:19

foto: Paul Hudson/ Flickr CC


Musikerförbundet meddelade fredagen den 9 december i ett pressmeddelande att de återkallar strejkvarslet mot produktionsbolaget Fremantle Media som står bakom TV-programmet ”Idol”. 

Parterna nådde en överenskommelse som innebär en rad förbättringar för deltagarna, däribland förkortad bindningstid med skivbolag och managementbolag, försäkringar samt rättigheter och ersättning för eget material som framförs i programmet. 

Samtliga av dessa var krav som Musikerförbundet förde fram i förhandlingarna och det är givetvis en seger att de har vunnits, men det mest centrala kravet, kollektivavtal med rimliga löner, nåddes det ingen överenskommelse kring. ”Idol”-deltagarna har fortfarande en lön på skandalösa 875 kronor i veckan efter skatt.

Konflikten var tidigare uppe i Arbetsdomstolen då Fremantle försökte få varslet ogiltigförklarat. Detta lyckades dock inte och AD godkände stridsåtgärderna.

Att Musikerförbundet beslutar sig för att inte vidta stridsåtgärder trots att produktionsbolaget inte skrivit på kollektivavtal måste trots allt ses som ett bakslag. Facket lyckades under konflikten bygga upp ett momentum, med uppmärksamhet i media och med uppbackning av hela LO-kollektivet. Detta momentum går nu förlorat när förbundet inte vågar gå ut i strejk när det väl gäller.

Musikerförbundet skriver i pressmeddelandet att det var svårt för dem att vinna högre löner  ”om våra medlemmar inte tar strid för saken”. Men det måste ändå sägas att även om deltagarna inte vågade eller ville gå ut i strejk i själva finalen, hade en strejk ändå varit möjlig utan att deltagarna hade behövt medverka, speciellt med sympatiåtgärder från andra LO-förbund som har medlemmar som jobbar inom Idol-produktionen. ■


Hade det inte varit möjligt att genomföra strejken ändå, även utan deltagarnas medverkande? Jag tänker med sympatiåtgärder från andra LO-förbund?

–Vår bedömning var att när deltagarna inte var villiga att strid för bättre ersättning så var det bäst att släppa varslet. Vi ska komma ihåg att de är väldigt unga och har utsatts för enorm press och till och med hot om skadestånd ifall de strejkar. Därför tyckte vi det var bäst att låta dem fokusera på finalen. 

Just ersättningen var ju den fråga vi inte kom överens om med Fremantle. Vi anser att deltagarna är löntagare och därför ska ha avtalsenliga löner medan de anser att de inte kan betraktas som löntagare. 

”Idol” har haft dåliga tittarsiffror i år och det spekuleras om ifall programmet kommer att läggas ner. Spelar det in i varför ni valde att inte strejka?

– Nej, inte för oss. Det är möjligt att det kan ha spelat en roll för någon av deltagarna men det vet jag inte.

Ni förhandlar ju nu om ett branschavtal med Almega (arbetsgivarorganisationen som företräde Fremantle i förhandlingarna). Vad hoppas ni på att kunna uppnå där?

– Vi har ju redan ett kollektivavtal med SVT för musiker som medverkar, vi hoppas på att kunna få ett liknande med Almega. Dessvärre kommer det inte att lösa tvisten med Fremantle, då de fortfarande hävdar att ”Idol”-deltagarna är ”tävlande” och inte arbetstagare. 

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!