Ingen ljusning för klimat och Miljö

2016-11-08 16:45:03
I veckan inleddes FN:s klimattoppmöte COP22 i Marrakech, Marocko. Mötet i Marrakech är det första toppmötet sedan det hajpade COP21 i Paris i fjol där världens regeringar påstod sig ha undertecknat ett avtal som skulle hålla ökningen av den globala medeltemperaturen under 2 grader celsius över förindustriell nivå.

Men besluten och löftena i Paris var otillräckliga. Dessutom sattes hoppet till nyliberala marknadslösningar och oprövad teknik. Efter Paris har utvecklingen fortsatt att gå i fel riktning. År 2016 blir ännu varmare än år 2015, som innan var det varmaste året sedan mätningarna började göras år 1880. 

I fjol ökade halten koldioxid i atmosfären för första gången till 400 miljondelar (ppm), enligt   den meteorologiska världsorganisationen WMO i oktober i år: ”Tidigare har koldioxidhalten i atmosfären nått 400 ppm under enstaka månader och på enstaka platser. Aldrig tidigare har halter på denna nivå noterats som ett globalt genomsnitt för ett helt år”. 

Planeten närmar sig ytterst farliga temperaturer, larmade FN:s miljöprogram UNEP dagarna innan mötet i Marrakech. ”Även om löftena från Paris hålls fullt ut kan prognosen för utsläppsmängderna fram till 2030 betyda att världen är på väg mot en temperaturökning på mellan 2,9 och 3,4 grader celsius fram till seklets slut”.

Den accelererande klimat- och miljökrisen är en pågående katastrof som hotar allt liv på planeten och skördar allt fler offer. ”98,6 miljoner människor drabbades av katastrofer år 2015 och klimatet var en faktor i 92 procent av dessa. Betecknande nog noterades 32 stora torkkatastrofer, vilket var mer än dubbelt så många som årsgenomsnittet de senaste tio åren”, enligt Rödakors- och rödahalvmånerörelsens World Disasters Report 2016.

Miljö- och klimatkrisen kan inte bekämpas och hejdas så länge storföretag och deras regeringar sitter i förarsätet. Det är i den växande antikapitalistiska klimatkampen som förenar olika gräsrotsrörelser, som i exempelvis amerikanska North Dakota där usprungsbefolkningens kamp mot oljeledningen Dakota Access pipeline har fått stöd av miljoner människor, som alternativet gror.  

För att bryta nuvarande trender, skapa miljörättvisa och genomföra en grön omställning krävs planering och långsiktighet, vilket inte kan göras utan att energijättarna och andra storbolag överförs i samhällets ägo och styrs demokratiskt. 

Rättvisepartiet Socialisterna och Offensiv säger:

  • För jobben, välfärden och klimatet – ut med kolet, oljan och kapitalet!
  • Utsläppen måste börja minska nu och vara nere på noll år 2050.
  • Bryt fossilberoendet. Avveckla kärnkraften. Massiva offentliga investeringar i förnyelsebar energi som exempelvis solenergi, vindkraft och jordvärme.
  • Förstatliga olje- och energijättarna under de anställdas demokratiska kontroll och styre.
  • Omedelbar omställning av transportsektorn. Återförstatliga järnvägen och gratis kollektivtrafik i offentlig regi.
  • Demokratiskt planerad ekonomi i global skala för en hållbar, säker och ekologisk produktion och utveckling. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!