
Det är ingen ögonbrynshöjare precis, men jag blir ändå förbannad. De senaste tio åren har kungen inhöstat närmare 134 miljoner kronor – det är alltså hans privata förmögenhet – samtidigt som han ber om allt mer pengar från staten. Vilket regeringen i de allra flesta fallen har gått med på att ge honom. Sedan 2001 har årsbudgeten för kungahuset ökat med 26 miljoner kronor, efter justering för inflation. Och hur mycket av skattepengarna kungen spenderar privat får ingen veta. Inte för att låta som en konspirationsteoretiker, men det är antagligen för att pengarna gått till något som inte precis hade sett snyggt ut i allmänhetens ögon. Jag känner ändå att det i alla fall vore schyst att få veta vad det är kungen spenderar mina pengar på. Strippklubb kanske.
I år får kungahuset 122 miljoner kronor i anslag från skattebetalarna.”För mer än hälften av pengarna, de som går till hovstaten, finns det inga som helst krav på öppen redovisning eller insyn. Hovstatens budget på 62 miljoner kronor ska täcka kungens kostnader för officiella uppdrag med representation, resor, personal och kungafamiljens leverne”, skriver DN den 30 oktober. Enligt hovet själva beror de ökade kostnaderna de senaste åren på att Victoria har fått sin egen hovstat.
Kungens privata förmögenhet uppgår, enligt DN, till närmare 300 miljoner kronor, och utöver det har han över 45 miljoner kronor i sitt privata bolag Bensor AB.
Dagen efter att DN publicerat artikeln om kungafamiljens förmögenhet, släppte tidningen en till artikel i ämnet: ”Näringslivet bakom kungens okända miljarder”. ”Gåvor från näringslivstoppar har skapat kungafamiljens okända ekonomiska makt”, börjar artikeln.
När Carl Gustav föddes sökte ett antal (vise) män upp den dåvarande kungen med gåvor. 600 000 kronor, idag motsvarande 11,5 miljoner, fick han och dessa pengar placerades i en stiftelse som skulle främja ”välgörande, sociala, konstnärliga, idrottsliga eller andra kulturella eller eljest allmännyttiga ändamål”.
Jesus, förlåt: kungen och hans familjs olika stiftelser redovisas sällan. Men det är bekräftat att det rör sig om miljardbelopp i ett 40-tal olika stiftelser. De mesta pengarna är donationer från näringslivets toppar; t ex Wallenberg. ”Enligt stadgarna som finns registrerade hos Skatteverket ska stiftelsens huvudsakliga ändamål vara att utan begränsning till en viss familj lämna understöd för utbildning eller undervisning. Den formuleringen gör att stiftelsen ses som allmännyttig och befrias från skatt. Men vem eller vilka som tagit del av pengarna i stiftelsen redovisas inte och är omöjligt att kontrollera”, skriver DN.
//Anna Löfgren, RS Tensta Västerort