Ingen skärpning av hatbrottsdomar

2007-08-20 12:33:31
Sajten QX.se presenterade i juli en artikel om att straffskärpningsregeln vid hatbrott sällan har använts.
Gemensamt för nästan alla mordfall som QX.se har granskat är att mördaren har hävdat att morden begåtts på grund av ett så kallat ”närmande”.
När ishockeyspelaren Peter Karlsson 1995 mördas, räcker det med att han säger till mördaren Miitri ”vad snygg du är” för att bli knivhuggen 64 gånger.
Just detta mord är speciellt då fallet gick hela vägen till Högsta domstolen och blev prejudicerande. Mördaren döms till dråp istället för mord, trots kraftigt övervåld, något som är typiskt för just hatbrott mot homosexuella. Gärningsmannen hävdade att mordet begicks på grund av ”närmanden”.
Efter mordet på Peter Karlsson med 64 knivhugg har talet 64 blivit en kod för nazisternas böghat.

Tobias Johansson

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!