Ingenting får sticka ut

2012-10-09 02:35:32
Miljöpartiet förbereder sig inför valet 2014 och möjligheterna till regeringsposter genom att ta fram ett nytt partiprogram. Programkommissionens förslag är en avmätt läsning.

Ingenting får sticka ut, allt är jämngrått. Inte ens kapitlet om klimathotet får en att ryckas med, utan det blir skåpmat utan några som helst idéer på hur hoten ska stoppas.
MP gör allt för att rymmas i den växande skara partier som har företagarvänlighet som främsta ledstjärna. Ordet fackförening nämns inte. Det är svårt att tolka MP:s ekonomiska analys annorlunda än att om bara alla företagare blev goda så ­löser sig problemen. Framförallt måste omgivningen förstå företagen. ”Före­tag i alla storlekar ska ges goda möjligheter att verka.”
De forna radikala kraven på 30 timmars arbetsvecka är så klart ­borta, då de skulle förutsätta en omfördelning från vinster till löner. Istället ska man kunna välja sänkt arbetstid istället för höjd lön, och därmed blir MP ett parti för de mer välbeställda. Lika typiskt är det att MP inte kräver gratis eller kraftigt sänkta priser på kollektivtrafik utan bara utbyggd kollektivtrafik.
Redan för några år sedan byttes EU-motståndet, som en gång i tiden gjorde MP stort, ut mot EU-kritik. I programförslaget vill MP att EU ska utökas till fler länder. Av de storman­de förändringarna i verklighetens Europa, där EU är pådrivande för drakonisk välfärdsslakt och möts av generalstrejk på generalstrejk, syns inte ett spår.

MP är mycket noga med att inte ta ställning till om välfärdstjänster utförs av offentligt ägda aktörer eller privata. Vinsterna får dock inte vara ”orimliga”, men vad orimlighet är och hur den ska stoppas förklaras inte. Att det idag dagligen sker ett vårdslöst slöseri där var tionde ­krona av våra skattepengar går till vinster och där vårdskandalerna avlöser varandra, nämns inte.

För att komma med något nytt överhuvudtaget förekommer begrep­pet ”hen” några gånger, främst i början. Så enkelt störtas inte heteronormen, när inga strukturer ifrågasätts.
Borgerliga dagstidningars ledarsi­dor prisar det numera mer blågröna partiets steg högerut. För oss röda fortsätter arbetet med att nå ut med ett socialistiskt program till många fler.

Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!