Inget är gratis

2012-10-24 12:10:11
Förra veckan skrev Offensiv om hemtjänstpersonalen i Sundsvall som blir snuvade på en hundralapp för att höja lönerna hos en annan eftersatt grupp. De mest ­lågavlönade får hjälpas åt att fördela eländet. Alltid tas pengarna från dem som har minst. Samtidigt läser man om hur kommun och landsting inte har problem att få fram pengar till andra saker. Ibland är det stora skandaler, ibland lite mindre och ibland kanske småsaker. Men ändå. Senaste veckorna har man kunnat läsa ett par exempel i lokalpressen.

Ett är att landstingsdirektören anställt före detta LO-ekonomen Sandro Scocco (bror till popsångaren Mauro Scocco) till ett konsultarvode på 1 750 kronor per timme exklusive moms. Nämnde Scocco är sedan tidigare bekant med landstingsdirektör Anders L Johansson då de jobbat tillsammans på AMS. Hittills har Scocco anlitats del­tid för 1,7 miljoner kronor. Han ska även fortsätta anställas under 2013. Scoccos roll beskrivs av landstingspolitikerna som ”bollplank”. Alltså inga beslut, inget ansvar utan bara bollplank för åsikter. Perfekt! Scocco gjorde även 2010 en analys av Västernorrlands landsting. Vad kom då mannen som kostar 1 700 kr i timmen fram till? Jo. Det finns ”ineffektiva patientflöden, låg produktivitet samt en ogynnsam struktur vad gäller geografi, demografi och arbetsmarknad” (Sundsvalls Tidning). Detta är självklarheter som du fått reda på om du frågat första person du träffar på gatan i länet. Risken hade kanske varit att ”mannen på gatan” använt lite mer grovhuggna uttryck som att det är långa avstånd i länet, att många gamla och sjuka bor i glesbygden o s v. Sådana här saker får en att undra över kompetensen hos politiker och landstingsdirektörer.

Förra veckan kunde man också läsa om hur förvaltnings­cheferna i Sundsvalls kommun och de som är vd i kommunens bolag åkte på en sammankomst i fjällen (de brukar visst ha några sådana varje år). Förra veckan gick resan till Storhogna. 17 chefer hade ett ”strategimöte” som gick loss på cirka 45 000 kronor för 4,5 timmes schemalagt arbete. Resten av dagarnas timmar var fritid och nöjen.

Detta är alltså samma kommun som snor 100 kronor i månaden från hemtjänstpersonal som flera gånger per år skickar cheferna på sådana här möten! I tidningarna är det nu en massa kommentarer som klagar på denna typ av artikel och menar att detta inte är någon skandal. Det handlade bara om 2-3 tusen per person, att det är viktigt med denna typ av personalvård o s v. Det är sant att det inte är jättemycket pengar och kanske en ”småsak” jämfört med mycket annat de hittar på. Men hur liten blir då inte den hundralapp hemtjänstpersonalen begär tillbaka och kommunen förvägrar dem? Borde då inte denna önskan gå att tillmötesgå? Men icke. Dessutom: varför klagar dessa över att chefernas resor nämns i media? Cheferna får sina fjällhotellsvistelser! Och om de är så viktiga för arbetsmoralen: varför får inte hemtjänstpersonalen åka på sådana?

Åter till konsulten Scocco. Enligt ryktena och skrönorna på Sundsvalls sjukhus, hade han i brevet med fakturan på 1,7 miljoner kronor skickat med en CD med sin bror Mauros hitlåt ”Inget är gratis”.

Per Johansson, sjuksköterska och RS:are i Sundsvall

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!