Inspirerande grundningsmöte med Socialistiska Feminister

2018-03-28 10:36:14

foto: Natalia Medina
Nu är Socialistiska Feminister igång på allvar.

Söndagen den 25 mars hölls Socialistiska Feministers grundningsmöte med deltagare från Luleå, Stockholm, Haninge, Borås och Göteborg.

Vi fick höra rapporter från kamp runt om i världen, svar på högerns kvinnofientliga nedskärningspolitik och idéer på hur den feministiska vågen kan tas vidare.
Mötet började med en hälsning från Libres y Combativa, en del av den socialistiska kvinnorörelsen i Spanien med det lysande exemplet med generalstrejken den 8 mars.
Därefter gav Minela Mahmutovic svar på tal på regeringen och högerns allt mer rasistiska tongångar inför valet i Sverige.
– Metoo visar att de flesta har erfarenheter av sexuella trakasserier. Vi måste enas och slå ett slag mot högern och nationalismen, och speciellt lyfta nyanlända kvinnors situation. De är dubbelt diskriminerade, sa hon.
Farkhondeh Ashena appellerade om behovet av stöd till ”Den revolutionsgatans tjejer” i Iran som tar av sig slöjorna, likväl som den modiga arbetarkamp som pågår. 

Mötets höjdpunkt var vår gäst från ROSA på Irland, Keisha Taylor. Hon berättade om den stegrande kvinnokampen på Irland de senaste åren där allt pekar på att det blir folkomröstning i abortfrågan i slutet av maj. Det är massdemonstrationer och civil olydnad som har lett fram till det. ROSA har bland annat genom att dela ut abortpiller hjälp gravida att själva ta kontroll över sina kroppar. Därmed blir förbudet mot abort, som är inskrivet i grundlagen, mer och mer undergrävt.
– ROSA är inte den största feministiska organisationen på Irland, men med sitt socialistiska program ger ROSA en strategi för hur rörelsen kan tas framåt. 

Det togs beslut om att Socialistiska Feminister är en kampanjorganisation öppet för alla intresserade kvinnor, transpersoner och ickebinära, och en samordningsgrupp valdes med representanter från olika orter. Socialistiska Feminister kommer bland annat att demonstrera på 1 maj och att ordna stödmanifestationer för ett ja till abort på Irland.
Ett manifest antogs som slår fast vad Socialistiska Feminister står för, se organisationens facebook-sida. Nu är Socialistiska Feminister igång och kommer att kunna bidra till den växande kvinnokampen i världen med en socialistisk politik och lokal organisering.

Röster från mötet

– Det var bra att talen var inspirerande och att det var mycket ungdomar. Dock lite för hastigt kring diskussionerna om hur vi ska organisera oss, tyckte Azam Sham.
– Det var väldigt bra att vi beslöt om manifestet, en cool känsla kring att vi är igång. Viktigt med den öppna diskussionen där alla kunde komma till tals, menade Mathilda Sjögren Ursäter och fortsätter:
– Jag har redan pratat med andra ungdomar och det finns ett stort intresse för en oberoende socialistisk feministisk kampanjorganisation.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!