inte bara en bro för mycket

2016-09-29 13:31:53
Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer inte att ställa upp som ett gemensamt alternativ i valet 2018.

Det beskedet gav Socialdemokraternas nye partisekreterare Lena Rådström Baastad i en intervju till Dagens Nyheter under den gångna helgen. Det är möjligen bara Miljöpartiet som trodde att ”vi två blir en” i valet 2018. Socialdemokraterna vill inget hellre än att hitta nya samarbetspartners bland Alliansens fyra partier, vilka alla i mer eller mindre grad öppnat för samarbete med rasistiska Sverigedemokraterna. 

”Vi tror att Sverige mår bra av mer samarbete i politiken och vill bjuda in till blocköverskridande överenskommelser. Den blockpolitik som vi haft tror vi inte är bra”, säger Socialdemokraternas nya partisekreterare och det har Stefan Löfven sagt ända från dag ett som partiledare. 

I brist på andra kandidater blev Löfven ny S-ledare efter att Håkan Juholt avsattes i en slags pamparnas palatskupp i januari 2012. Håkan Juholt har beskrivit Socialdemokraterna, dock först efter att ha fått sparken, ”som en intresseorganisation för kommunalt förtroendevalda” utan ”någon genuin strävan att förändra medborgares vardag”, och det stämmer. Men det var många år sedan som Socialdemokraterna vägleddes av ”en genuin strävan att förändra medborgares vardag”. Nu handlar allt om förbättra ”näringslivets” villkor. Det är för att få ”näringslivet” på gott humör igen som Socialdemokraterna redan nu gör klart att man inte går till val med ett Miljöpartiet som har lyckats sänka sig själv i sådan grad att man kan ramla ur riksdagen 2018. 

Samma ”näringsliv” tycks dock vilja ge regeringen sparken. Direktörernas kampanj för fortsatt plundring av välfärden och den privata äganderätten, kapitalismens grundbult, är i mycket en kampanj för en ny Alliansregering som styr med hjälp av Sverigedemokraterna. 

För Sverigedemokraterna är ett nej till nya upphandlingsregler och ett ja till fortsatt plundring av välfärden såväl ett tack för senast till direktörerna och de många arbetsgivarorganisationer som har smörjt rasisterna som en inträdesbiljett till högerns regeringsunderlag.

Miljöpartiets ledning å sin sida har svarat på Socialdemokraternas besked genom att sin vana trogen ”öppna dörren högerut” (nyhetsbyrån TT den 25 september). ”Vi har alltid sett oss som brobyggare”, säger  Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind. Detta ”brobyggande” som Miljöpartiet hyllar har bland annat resulterat i en undantagslag mot flyktingar och asylrätt, den största militära upprustningen på årtionden samt fortsatt kärnkraft. När Miljöpartiet bygger raseras både rättigheter och miljö. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!