Inte precis på fredsuppdrag

2016-11-17 15:02:37
Först ska svenska vapen säljas, sedan kan vi prata om fred. Det har under lång tid varit de svenska regeringarnas paroll. Nästa att smörjas med vapen från Saab är Filippinernas president Rodrigo Duterte, som skjuter först och frågar sen.

I förra veckan var närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S) i Filippinernas huvudstad Manila för att ”främja svensk export”, läs sälja vapen. Av den anledningen var Damberg i Manila för att bland annat öppna upp den svenska ambassaden som har varit stängd i åtta år. 

Samtidigt som Dambergs öppnande, och det var ingen tillfällighet, öppnade även krigsmaterieltillverkaren Saab ett nytt kontor i Manila. ”Som av en händelse ska Filippinerna köpa 12 nya stridsflygplan. Och Saab tillverkar Jas Gripen. Sveriges nye ambassadör i Manila, Harald Fries, sa förra veckan till tidningen Philippine Star att Saab kan erbjuda Filippinerna kustövervakningssystem och ubåtar. Enligt Saab kan bolaget även sälja landbaserade produkter där”, rapporterade Dagens Nyheter i måndags. 

Likt andra länder runt Sydkinesiska sjön rustar Filippinerna sin militär och slår på krigstrumman och med regeringens hjälp ska Saab bli en ännu större krigsprofitör. Bara under tredje kvartalet i år gjorde Saab en vinst på 709 miljoner kronor och nya utsikter för krig och  konflikter håller aktiekursen uppe. 

Det trots att svenska vapen inte får säljas till diktaturer eller till länder som ”befinner sig i väpnad konflikt med annan stat” och där det ”förekommer grova och omfattande kränkningar av mänskliga rättigheter”. Men lagar är en sak, vapenexport en annan.

Den nya lag som skulle förhindra vapenexport till diktaturer dröjer. ”Nu finns farhågor att reglerna ska vattnas ur och att nya vapenaffärer ska hinna undertecknas innan lagen är på plats”, skrev Sydsvenskan i slutet av september. Vapen till Filippinerna är en av dessa många affärer.

Nyligen avslöjades också att Saab hade fått klartecken att sälja ett avancerat luftradarsystem till Förenade Arabemiraten (UAE) – där mänskliga rättigheter är en bristvara och som dessutom ingår i den saudiledda allians som bedriver krig mot Jemen. 

Förenade Arabemiraten är en av Saabs storkunder och får regeringen som man vill kommer Saudiarabien att på nytt bli en av Saabs storkunder. Men innan det är dags för nästa stororder från Saudiarabien ska den skjutgalne presidenten Rodrigo Duterte få fylla på sin vapenarsenal. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!