Irak: 1 000 döda på en vecka

2007-02-07 13:43:31
Över 1 000 irakier dödades i bombdåd och gatustrider förra veckan. Läget i landet har förvärrats ytterligare och det är lite USA kan göra åt det, konstaterade en ny underrättelserapport som presenterades i Washington fredagen den 2 februari.

Rapporten konstaterar särskilt att Irak saknar representativa ledare med inflytande, både bland sunni- och shiamuslimerna. Detta är i sig ett argument mot Bushs ”nya” linje, som går ut på att hitta ”moderata” ledare i alla läger för en ny koalition.
Samtidigt ska USA:s förstärkta trupper i Bagdad leda angrepp på både sunni- och shiamuslimska miliser. Framför allt gäller det mahdiarmén, som leds av Muqtada al-Sadr, den populäraste shiamuslimske ledaren. Mahdiarmén sägs ha 60 000 beväpnade män, men också omfattande sociala projekt. Detta gatukrig har dock redan visat sig vara mycket svårt – det tog USA över en vecka av hårda strider för att ta över Haifagatan från sunnitisk milis.
Muqtada al-Sadr verkar också försöka undvika en frontalattack från USA. Trots att 600 av hans män gripits har hans 32 ledamöter avbrutit sin bojkott av parlamentet.
I slaget strax utanför Najaf den 28 januari dödades 250 miliser. Dessa pekades först ut som al-Qaidasoldater som tänkt angripa shiamuslimernas högtid ashura, men det visade sig vara en tungt beväpnad shiamuslimsk utbrytargrupp. Bushs agerande har enbart förvärrat krisen i Irak.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!