Iran: fortsatta studentprotester

2008-02-06 12:48:02


Säkerhetspolisen kunde inte hålla tillbaka massorna under studentrörelsens protest i december 2007 utanför Teheranuniversitetet i Iran.

Den 7 december 2007 hade studentrörelsen i Iran anordnat protester runt om i hela landet. Regimens säkerhetsstyrkor reagerade starkt emot detta. Veckan innan demonstrationen började arresteringar av aktiva vänsterstudenter. Totalt arresterades 43 stycken.

Den 7 december 1953 besökte den dåvarande amerikanske vicepresidenten Richard Nixon Iran. Besöket anordnades efter den CIA-stödda militärkuppen i augusti 1953, då hundratals politiskt aktiva fängslades och mördades av shahens regim. Därför möttes Nixon av en stor studentprotest.
Studenternas demonstration krossades av shahens armé och tre studenter sköts ihjäl. Sedan dess kallas 7 december (16 Azar) för studenternas dag.
Offensiv har träffat Farzad Samimi och Gafour Abbasnyad från Iranska flyktingars riksorganisation, som berättade om situationen i landet.

Rörelsen växer

De arresterade är fortfarande anhållna utan rättegång, men trots förtrycket växer sig studentrörelsen starkare, och tillsammans med arbetarrörelsen och kvinnorörelser blir motståndet mot regimen större. De 43 som arresterades var ledare för studentrörelsen. Arresteringarna skedde runt om i landet. Regimen är rädd för studentrörelsen som växer sig allt starkare.
– Studentrörelsen har en historia av att utgöra vänsterkrafterna i landet och har en förankring bland folket, en rot som aldrig kommer att försvinna, säger Gafour.
Efter revolutionen 1979 ägde demonstrationer rum där man krävde demokratiska rättigheter, studenterna utgjorde kärnan i de marxistiska organisationerna. Många aktivister dömdes till döden, långa fängelsestraff eller försvann. Regimen har tydligt visat att den är beredd att begå vilka brott som helst.

Brutaliteten avslöjad

Sedan 1999 har rörelsen blivit mer och mer radikaliserad, då det avslöjades att den iranska säkerhetspolisen låg bakom en rad mord som hade begåtts. Folket fick känna av den sittande regimens brutalitet, vilket ledde till att man tappade förtroendet för den.
Studentrörelsen använde slagord som ”Länge leve frihet”. Idag ropar man ”Länge leve frihet, jämlikhet och socialism.”
Den iranska regimen överlever sina kriser genom att arrestera och avrätta oliktänkande och slå ned varje protest, men trots förtrycket från regimen, blir motståndet allt starkare.
– Den nya generationen, den nya ungdomen, har ingen uppfattning om revolutionerna i Ryssland och Kina. Det är en ny generation med sina egna åsikter, åsikter som kommer inifrån. De växer sig allt starkare och vill ha demokrati, de är emot den iranska regimens ideologi, säger Farzad.
Farzad och Gafour berättar om en av dem som arresterades i protesterna i december 2007, Ebrahim Lotfollahi, som var juridikstudent. Han arresterades och hölls i förvar av den iranska säkerhetstjänsten i Sanandaj, huvudstad i provinsen Kurdistan. Där torterades han av säkerhetstjänsten och den 6 januari uppgavs han ha blivit mördad. Grunderna för gripandet av honom har inte offentliggjorts.
– De som har arresterats har inga som helst rättigheter. De får inte tillgång till advokat och inga rättegångar hålls. De får heller inte träffa sina anhöriga.
De som arresterades är fortfarande anhållna sedan december. För tre veckor sedan frigavs 7-8 stycken, men det följdes av att tio nya arresteringar av aktivister gjordes i olika städer.

Ledarna avrättade

Trots att många ledare har avrättats, arresterats eller försvunnit är oppositionen mot regimen välorganiserad och aktiv i många städer. Den har varit uppmärksam och sökt sig till arbetar- och kvinnorörelser för att samarbeta. Tillsammans har de vuxit sig starkare.
– Regimen vill behålla makten, den kommer inte att avgå frivilligt. Regimen kommer att behöva störtas av en revolution. Varje protest besvaras med hårda straff och förtryck, men rörelsen blir starkare.
– Vi vill inte ha hjälp av utländska krafter, de kan och vill inte göra något för vårt land. Vi vill inte ha hjälp från till exempel USA, se på vad som har hänt med Irak. Vi tror att studentrörelsen, arbetarrörelsen och kvinnorörelsen kommer att växa sig starkare och gå vidare tillsammans, avslutar Farzad och Gafour.
Lördagen den 16 februari kommer Iranska flyktingars riksorganisation att anordna en demonstration i Luleå till stöd för de arresterade studenterna.
Johanna Evans

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!