Iran: Hundratusentals på gatorna – upprorsdag inspirerad av Egypten

2011-02-16 13:10:09
Måndagen den 25 Bahman (den 14 februari) blev en upprorsdag i Iran. Världen blev vittne när hundratusentals genomförde protester i Teheran och många andra städer. De ropade ”Ned med diktaturen” och ”Efter Ben Ali, nu Seyyed Ali [Khamenei]”.

Nästan 50 000 människor hade svarat på en uppmaning på Facebook om att stödja eller delta i protesterna.
De officiella oppositionledarna Mehdi Karroubi och Mir-Hossein Mo­usavi hade tidigare i ett brev till inrikesministern begärt tillstånd för en demonstration till stöd för revolutionen i Egypten.
Regimen var förberedd med civil­klädda säkerhetsstyrkor, milis och po­lis. De attackerade demonstranterna från motorcyklar, använde tårgas och sköt direkt mot protesterna.
En universitetsstudent dödades och tre skadades i Teheran. Över 200 personer greps runt om i landet.

Ungdomar och kvinnor spelade en stor roll i protesten. Mödrar hade förberett att delta i Laleparken i Tehe-ran, med fotografier på sina barn som dödats vid tidigare protester. De fles­ta demonstranterna var ungdomar och studenter. Arbetaraktivister var också viktiga deltagare. Från fängelset gav många politiska aktivister och bussförarfackets ordförande Manso­ur Ossanlou sitt stöd till protesterna.
Protesten den 25 Bahman visade att hela Mellanöstern är som en vulkan och kanske särskilt Iran. Och att alla diktatorerna är livrädda. Detta underströks när den islamistiska regimens ”parlamentsledamöter” direkt efter protesterna krävde dödsstraff för Mousavi och Karroubi.
Regimen i Teheran har trappat upp terrorn och har genomfört hun­dratals avrättningar av arbetarkämpar och oppositionella sedan massprotesterna 2009, men detta lyckades inte stoppa måndagens protest.
Irans antiteokratiska protest visar att en ny period i massrörelsen i Iran har inletts. Om arbetarklassen deltar i kampen mot regimen kan den fällas. Nu krävs det organisering för upptrappad kamp.

Hamid Azar

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!