Iran: Lärarnas kamp fortsätter

2007-05-23 11:25:27
Dryga ett år efter bussförarstrejken reser sig återigen arbetarna i Iran. Strejker och protester från lärare har avlöst varandra de senaste månaderna. Den omfattande lärarkampen i Iran för bättre löner och arbetsvillkor fortsätter trots regimens massiva attacker och försök att stoppa dem.

Omkring 70 procent av lärarna lever under fattigdomsgränsen. ”Vi lärare med examen tjänar inte mer än 2 000 kronor efter skatt och försäkring. Våra familjer lider och lever i fattigdom, vi tvingas köra taxi på kvällar och nätter för att överleva”, säger en lärare från Tehran över telefon till Offensiv.
Samordningsrådet för lärarorganisationer i Iran har organiserat strejker, aktioner och demonstrationer i hela landet under de senaste månaderna. Stora fredliga demonstrationer har ägt rum i Teheran, Kermanshah och Hamedan. I samtliga tre städer har brutala polisingripanden skett och lärare har arresterats.
Fortfarande sitter ett tiotal läraraktivister i fängelse enligt officiell information. Omkring 30 lärare har blivit uppsagda med omedelbar verkan.

Lärarna har brett stöd

Lärarnas strid har fått ett brett stöd hos arbetarklassen i Iran och arbetarorganisationer har startat arbete för att samla ekonomiskt stöd för lärarna och deras familjer. Att sprida protesterna över landet har dock varit svårt då internet är blockerat och webbplatser stängs ned. Lärarna låter sig dock inte stoppas och planerar fortsatta protester.
– Lärare och elever säger att de ska bekämpa censuren genom att fixa en miljon bloggar under kommande veckor, för att sprida information om protesterna, säger Karim Nouri, lärare i Angered och aktiv i stödarbetet för lärarna.
Kristofer Lundberg

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!