Iran: Ny strejk för fasta jobb

2011-10-12 15:50:58
6 500 arbetare i Mahshahrs petrokemiska komplex i Khuzestanprovinsen i Iran började strejka igen i den 25 september. De har etablerat en strejkkommitté.

De har publicerat ett uttalande: ”Vi går i strejk för att vi inte vill ha tillfälliga kontrakt, vi vill ha kollek­tivavtal”. De skrev också: ”Den här strejken kan ge bra resultat för oss, men utan fackförening och organisation orkar inte vi behålla segern! Vårt huvudmål är att etablera vår egen oberoende fackförening!”
De strejkade tidigare elva dagar i april. Strejken gav flera bra resultat för dem, inklusive höjda löner p g a extremt klimat och betald lön under strejkperioden (elva dagar). De strejkande arbetarna blev inte av med jobben och alla får använda personalmatsalen. Men strejkens huvudmål var att få bort tillfälliga kontrakt och bemanningsföretag. Regeringen hade lovat att uppfyl­la dessa krav efter 3 månader, men gjorde det inte.
Nu (den 4 oktober) fortsätter strejken sedan 10 dagar för samma mål.
Arbetarna samlades på torget mitt emot huvudkontoret och ropade: ”Hot och list fungerar inte längre! Zarifkar (Petrokemiska fabrikens direktör), Zarfikar, resultat, resultat! Vi är alla tillsammans!”
Regeringen har låtit gripa tre av arbetarna, Mansour Abbasi, Mohammad Bagher Bagheri och Jasem Badrani, men tvingades släppa dem. Regeringen försöker också isolera och bojkotta de strejkande arbetarna. De hotar med att intervjuer med massmedia inte är tillåtna.
Arbetarna  uppmanar alla aktivister i hela världen att stödja dem. Flera fackföreningar i Iran gör det.
Strejken är mycket viktig eftersom den äger rum just när regeringen har intensiferat de ­hårda straffen mot fackföreningsaktivister. De har åter hotat arbetar­klassen med nya och ännu hårdare arbetsrättslagar. I dessa kan arbetsgivare sänka lönerna och sparka arbetarna när som helst! Samtidigt kräver arbetarna ett slut på de provisoriska kontrakt som gäller för 90 procent av Irans arbetare.
Om strejken segrar, är det ett stort steg framåt för arbetarklassen i Iran. Vi måste stödja strejken. Tveka inte, det är vår plikt!
Hamid Azar

Presstopp: Strejken avbröts söndagen den 9 oktober efter löften om att kraven ska uppfyllas inom två veckor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!