Iran: Protester och maktkamp

2007-02-07 13:45:50
I Iran växer kritiken mot president Ahmadinejad för hans svikna vallöften om mer pengar och jobb. Detta har satt press även på den högste religiöse ledaren Khameini och andra politiska ledare.

Den 15 december förlorade Ahmadinejad stort i valen till fullmäktige i städerna och till ”expertrådet”, som utser den högste ledaren. Hans huvudkandidat till expertrådet, Ayatolla Taqi Mesbah-Yazdi, fick bara hälften så många röster som den tidigare presidenten Rafsanjani. I många städer blev inga av presidentens kandidater invalda. Valdeltagandet var 60 procent, vilket var högre än förra gången.
Ahmadinejads stöd i opinionen har fallit till 35 procent.
Att kritiken inom toppen mot Ahmadinejad har stöd från Khameini visas av att 150 av 290 ledamöter i parlamentet skrivit på ett kritiskt upprop mot presidenten, om den växande arbetslösheten och de stora prisökningarna. En ledande tidning anklagade honom för att använda atomstriden med USA för att avleda uppmärksamheten från kritiken.
Dessa svängningar i toppen – så sent som i höstas verkade Ahmadinejad sitta säkert – är ett tecken på stämningarna underifrån. Ayatolla Khameini och multimiljonären Rafsanjani fruktar en rörelse bland arbetare och ungdomar.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!