Iran: ”Regimens våld är totalt omänskligt”

2011-03-10 14:47:10
Masommeh Shagagi har nyligen anlänt till Sverige och söker politisk asyl. Hon har varit delaktig i arbetar- och kvinnorörelsen i Iran och tvingades fly nu när polisen fått fram bevis, bland annat om arbetet med studiecirklar för arbetarkvinnor.

– Det pågår just nu och för det mesta 50 till 60 strejker runt om i landet. Utmaningen har varit att försöka samordna dessa. På alla arbetsplatser finns islamiska råd som kontrollerar arbetarna dagligen. Ett stort problem är anställningsvillkoren. Man blir an- ställd högst 90 dagar i taget och skriver under ett avtal som säger att arbetsgivaren har rätt att bestämma i princip allt.
– Ändå finns det exempel på framgångsrika strejker, fortsätter hon.
– På bilfabriken Iran Khodro tvingades bilarbetarna att arbeta två skift i rad, vilket så klart öka­de riskerna med arbetet. En lastbilschaufför körde på en grupp arbetare och tio dog. Detta utlöste direkt en strejk för två veckor sedan där man vägrade att arbeta tvåskift. Det led­de till att arbetstiden förkorta- des.

– Våldet från regimen är totalt omänskligt. Det förekommer mycket våldtäkter på såväl kvinnor och barn som på män.
– Det finns ingen enhetligt ”grön” rörelse och ingen har illusioner om Mousavi. Däremot finns det en folkrörelse. Mycket av respekten mot regimen och mot islam har försvunnit. Nu är regimen överraskad av att så många går ut på gatorna igen.
Intervju: Elin Gauffin

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!