Irans regim på besök i riksdagshuset: ”De dansar med mördare”

2010-11-04 22:10:36

foto: Anna Löfgren
Demonstranter utanför riksdagen

Idag, torsdag 4 november, genomfördes protester mot att den svenska riksdagen välkomnat tio representanter från den iranska terrorregimen.

Både Carl Bildt (M) och Urban Ahlin (S) försvarade att de skulle träffa den blodsbesudlade regimens representanter.

– Det är inte första gången den svenska regeringen agerar på detta sätt. Sveriges ambassadör deltog på Ahmadinejads installation som president förra sommaren. Detta trots att miljontals demonstrerade på gatorna i Teheran och andra städer mot valfusket. Carl Bildt har också som utrikesminister två gånger välkomnat Irans utrikesminister Mottaki till Sverige, sa Per-Åke Westerlund från Rättvisepartiet Socialisterna i sin appell utanför riksdagshuset.

– Efter massrörelsen förra sommaren och hösten har regimen trappat upp repressionen, arresteringar och avrättningar. Just nu är hela världen medveten om hotet om stening av Sakineh Ashtiani. Det är uppenbart att motståndet mot regimen i Iran inte finns hos de politiker som nu träffar regimens representanter. Det finns hos massorna i Iran – arbetarnas strejker, studentprotesterna och massdemonstrationerna förra året. Vi är här för att stödja kampen för frigivande av politiska fångar, mot tortyr och dödsstraff, för demokratiska rättigheter och facklig organisering, mot den islamistiska regimen, kapitalism och imperialism,sa Per-Åke Westerlund.

Offensiv intervjuade Siavash Danes Hvar, medlem i Arbetarkommunistiska partiet (enhet) och en av organisatörerna bakom protesten:

– Vi protesterar för att den svenska regeringen idag kommer att skaka hand med en regim som är ansvariga för mord. Det är en regim som har många människors blod på sina händer, en regim som fängslar eller mördar fackliga aktivister som försöker bygga en rörelse mot förtrycket och en väldigt kvinnoförtryckande regim, förklarar Siavash Danes Hvar.

Den svenska regeringen dansar med mördare och våldtäktsmän, fortsätter Siavash Danes Hvar. Kampen mot terrorregimen sker både i och utanför Iran. Det vi gör här är en del av kampen. Vi kämpar, precis som folket som i Iran, för frihet, rättvisa och ett jämställt samhälle.

Anna Löfgren


Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!