Irland: 250 000 i en dags strejk i offentliga sektorn

2009-11-26 15:53:22


Joe Higgins besökte och gav stöd till strejkvakter i Dublin

250 000 offentliganställda på södra Irland deltog i en 24-timmars strejk den 24 november mot hotet om nedskärningar på offentliga löner med 1,3 miljarder euro (13 miljarder kronor) i budgeten som läggs nästa månad. Detta utöver lika stora nedskärningar i socialbidrag och offentlig service.

2,5 miljarder euro har redan tagits från dessa arbete genom felaktiga benämna "pensionsavgiften", som ovanpå nya inkomstskatter gjorde att låg- och medelinkomsttagare i den offentliga sektorn förlorade tusentals euro av sin lön.

Regeringen och media ville att 24-timmars strejken skulle utmärka sig genom incidenter som visade upp en allmän fientlighet mot de så kallade "priviligierade och omdaltade" offentliganställda. det var också så att flera arbetare som Socialist Party (CWI på Irland) talade med vid strejkvaktskedjorna runt om i landet var oroade inför en sån respons, så hårt har hetsen varit i kapitalistiska media. Men i verkligheten hörde sådana fientliga incidenter till undantagen och de uppvägdes mångfaldigt stödet från de som passerade förbi, t ex bilförare som tutade i uppskattning.
 
För många var det första strejken någonsin, och överallt tog gräsrotsmedlemmarna i facket steg framåt och tog över organiseringen av strejkvaktsscheman, plakat osv.

Socialist Partys uppmaning till en 48-timmars strejk som uppföljning, innan budgeten läggs, kopplat till en kampanj för att få med arbetare i privata sektorn för kommande aktioner fick åhörare bland arbetare som enats om att ytterligare handling krävs för att tvinga regeringspartierna Fianna Fail och de Gröna att backa. Den 3 december har utlysts som nästa strejkdag, men två facken behöver hålla medlemsomröstningar för att strejka igen.

Joe Higgins, ledamot i Europaparlamentet för Socialist Party (CWI Irland), reste tillbaka från debatter i Bryssel för att ge sitt stöd till strejken. Se här vad han sa i Europaparlamentet om strejken

Joe Higgins besökte strejkvakterna utanför James Connolly Hospital i Dublin och vid kommunförvaltningen i Fingal County, och åkte sedan runt bland strejkvakter i centrala Dublin vid regeringsdepartement, muséer och gallerier. De strejkande uppfattade den tydligt kontrasten mot andra politiker, som var mot strejken, och tackade för stödet.

Trots den starka strejken och det stöd som uppvisades återvände de fackliga ledarna till samtal med regeringen. Peter McLoone, generalsekreterare i IMPACT (ett offentligt fackförbund) och ordförande i irländska LO, ICTU, har uttalat sig för "tillfälliga" nedskärningar. Nu diskuteras att skära semesterlöner, förlänga arbetstiden, sänkta övertidsersättning etc. Fackledningarna vill framställa det som att själva lönerna inte sänkts, men det skulle vara en katastrof för många offentliganställda, särskilt de som arbetar helger och nätter.

Bristen på ledning och en verklig kamp för facktopparna har lett en viss cynism hos arbetare som tror att nedskärningarna är oundvikliga. Det beror inte på stöd för nedskärningar utan på brsiten på alternativ och den konstanta propagandan i media och från de etablerade partierna.

ICTU-ledningen är beredd att gör en rutten uppgörelse med regeringen, som kan leda till både sänkta löner, sämre arbetsvillkor och förlusten av upp till 20 000 jobb. krisens djup gör att regeringen och fackledningarna inte kan hitta på ett avtal som är möjligt att sälja till medlemmarna. Men oavsett detta behövs en mycket stark reaktion underifrån mot hotet om svekavtal. Socialist Party kampanjar nu för en 48 timmar strejk med sikte på en gemensam 24 timmars strejk med både privat och offentlig sektor.

Michael O’Brien, Socialist party (CWI Irland)

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!