Irland: Ekonomiskt ”under” – för vem?

2006-08-11 17:24:09
Under påskhelgen höll CWI i Irland och Nordirland, som i båda områdena heter Socialist Party, gemensam kongress.

Kongressen hölls på en ganska ovanlig plats (åtminstone för mig), ett universitet för blivande katolska präster.
Byggnaden är ett slott med tillhörande kyrka. Valven är många och stora, precis som porträtten över forna biskopar som täcker väggarna i de långa korridorerna. Miljön är ganska spännande och bättre blev det när vi fick höra att det spökade i ett av rummen.
Första dagen började med en diskussion om den internationella kampen och CWI. Inledde gjorde Tony Saunois från CWI:s internationella sekretariat (verkställande utskott).
Han talade bland annat om de brittiska offentliganställdas strejk mot försämrade pensioner. Drygt en miljon strejkade 28 mars. CWI:s medlemmar i facket hade länge kampanjat för att facken skulle svara Blairs regering med strejk för att skydda dagens och framtidens pensioner.
Ett annat kampavsnitt som uppmärksammades var massprotesterna i Frankrike som tvingade regeringen dra tillbaka CPE-lagen.

Latinamerika i revolt

I Latinamerika blåser nya radikala vindar. Men om kapitalismens bojor inte sprängs kan de nya regimerna vridas till höger. Därför måste massorna själva organisera sig i socialistiska partier och demokratiska kommittéer som förenar arbetarna med landsbygdens fattiga.
Kapitalistklassen runt om i världen börjar tappa självförtroendet efter sina många misslyckanden, som exempelvis stormen Katrina i USA, massprotesterna i Frankrike och Irakkriget.
Separata punkter hölls om det politiska läget i södra Irland och i norr.
Situationen på Irland har länge varit som i Sverige – ekonomisk uppgång och låg kampnivå.
Den ekonomiska uppgången för Irland, som fått namnet ”the Celtic Tiger”, är emellertid på väg att vända nedåt och kan nu istället kallas för ”the Celtic Beaver [bävern]”. Den nya vändningen kommer att slå hårt mot de många lågavlönade i republiken Irland, som enligt en ny undersökning har EU:s största klasskillnader.
På Nordirland växer 37 procent upp i fattigdom. Det innebär också att många unga är arga på systemet – och beredda att göra något!
Arbetslösheten i Nordirland är hög och antalet industrijobb har nästan halverats sedan 1997, från 167 000 till 85 000 idag.

Gama-arbetarnas kamp

På söndagen visades den efterlängtade filmen om kampen för Gama-arbetarna som gjorde att de turkiska arbetarna som blivit lurade på sina löner fick tillbaka 40 miljoner euro! Detta till följd av Socialist Partys och inte minst Joe Higgins, som sitter i parlamentet, kampanj för rättvisa.
Denna och andra uppmärksammade kampanjer gör att Joe Higgins har stor chans att bli återvald in i parlamentet nästa år.
Kämpar vi tillräckligt så kan nog Clare Daly från Dublin, en av Socialist Partys kommunfullmäktigeledamöter, också bli invald i parlamentet. Hon var riktigt nära redan i förra valet.
Att få delta på en kongress i en annan CWI-sektion ger ett bevis på vilket stort arbete vi gör, att vi kämpar för och med arbetare över hela världen. Kongressen gav en bild av det stöd som CWI har såväl i republiken Irland som på Nordirland.
Besöket gav en riktig kick inför valkampanjen här i Sverige! Proletärer i alla länder, förena er!

Lina Thörhblom

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!