Irland: Ned med högerpolitiken

2016-02-24 11:22:13

foto: Anti-Austerity Alliance
Gräsrötterna i Irländska AAA, där RS systerparti Socialist Party spelar en nyckelroll, tar verklig strid mot den irländska högerpolitiken.

Den 26 februari går Irland till val. De båda regeringspartierna Socialdemokratiska Labour och Fine Gael förväntas bli valets stora förlorare och i lördags (den 20 februari) demonstrerade 100 000 i Dublin  mot vattenavgifterna. Efter demonstrationen höll vänsterutmanaren i valet, Anti-Austerity Alliance-People Before Profit (Anti-åtstramningsalliansen AAA och Folket före vinsten PBPA), ett möte som samlade flera hundra i en fullsatt lokal.

”Ingen parlamentsplats är säker förutom min”. Detta avslutar Joan Burtons från socialdemokratiska Labour femåriga regim tillsammans med kristdemokratiska Fine Gael. Det sammanfattar också Labours, med Burtons lednings, arroganta inställning till den irländska politiken och de människor som drabbats av åtstramningspaketen.

Bostadsbrist, vräkningar och en allt mindre ekonomisk budget för många familjer har skapat ett hat som kommer att slå tillbaka mot dem i valet den 26 februari.

Det finns en enorm ilska mot de styrande partierna  Labour och Fine Gael. Valprognosen är att Labour, som ses som förrädare gentemot arbetare och låginkomsttagare, kommer att förlora stort. Även Fine Gael, som har gått till val på högerpolitik, kommer att gå tillbaka, om än inte lika mycket som Labour. 

När den sittande regeringen blev vald år 2011 lovade de att det skulle bli ändring bort från Fianna Fáils politik, men faktum är att samma politik bara har fortsatt och dessutom har attackerna på låginkomsttagare ökat.

Vattenavgifterna, som var regeringens sista stora attack, har mött stort motstånd. Över hälften av Irlands befolkning fortsätter att bojkotta vattenavgifterna och vägrar betala. Lördagen den 20 februari genomfördes en ny stor marsch mot vattenavgifterna i centrala Dublin. I media försökte etablissemanget skamlöst påstå att över hälften nu betalar, vilket är ett omöjligt påstående då räkningen ännu inte hade nått hushållen. 

Strax efter klimattoppmötet i Paris ifjol införde Labour och Fine Gael en ny plattskatt på återvinning, vilket är ett slag mot såväl arbetare som mot klimatet. På dessas bekostnad ska bankerna och rika kunna fortsätta ta ut sina profiter. 

En fjärdedel av arbetskraften tjänar mindre än 110 kronor i timmen, samtidigt som de 300 rikaste har fått ytterligare 323 miljarder kronor under en femårsperiod mer i sina tillgångar. 

Stora multinationella företag som Google, Facebook och Apple har stora huvudkontor i Irland och betalar knappt någon skatt vilket innebär att de är skyldiga staten pengar. Borgerliga politiker har konsekvent vägrat att beskatta dessa. 

Gerry Gannon, en av de stora kapitalisterna i Irland som låg bakom byggbubblan som sprack för sex år sedan, är skyldig den irländska staten hundratals miljoner euro, men fortsätter att få statliga subventioner för att bygga. 

Bostadskrisen är enorm. Över 100 000 familjer letar efter bostäder som inte finns. Samtidigt hotas många familjer av vräkningar. Eftersom regeringen har infört en halvdan hyreskontroll har hyresvärdar sparkat ut familjer för att kunna ta ut en högre hyra. 

Bostadsfrågan kommer att vara en stor fråga framöver som än mer visar hur rutten kapitalismen är. Samtidigt som de rika får subventioner ökar trycket från centralbanken om att höja amorteringarna. Det är vansinnigt att de rikas skulder i praktiken skrivs ner samtidigt som bostadslånen inte skrivs ner – trycket på att betala tillbaka ökar trots att värdet på fastigheten har sjunkit. 

Den stora vinnaren i valet tros bli Sinn Féin. Huvudskälet till detta är partiets historiska bakgrund och att man uppfattas som ett anti-etablissemangsparti. Dock har de sagt sig vara beredda på att samarbeta med högerpartierna. 

Rättvisepartiet Socialisternas (RS) systerparti Socialist Party är en del av Anti-Austerity Alliance och kommer troligtvis att gå framåt i valet. De har tillsammans med People Before Profit 30 kandidater som ställer upp på antikapitalistisk plattform med krav på beskattning av de rika och bojkott av vattenavgifterna. 

Media fruktar AAA och försöker smutskasta dess kandidater. De har försökt koppla samman Paul Murphy, en av de mest kända kandidaterna och parlamentsledamot för AAA, med de andra partierna utan att lyckas. 

AAA:s medlemsantal ökar och syftet är att bygga ett motstånd som kan försvara arbetare mot högerns attacker. Fortsätter AAA att gå framåt kan det utvecklas till ett nytt arbetarparti som på socialistisk grund kan utmana kapitalismen. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!