”Vad ska vi ha? Kläppen kvar!”

2016-03-02 11:25:11

foto: Jonas Brännberg
Kampviljan sprider sig till allt fler. I Sunderbyn protesterade man den 26 februari för att ha kvar Kläppenskolan.

Samtidigt som Socialdemokraterna i Luleå fortsätter sitt försök att driva igenom det svårt sargade förslaget ”Framtidens Skola” med nedläggningar av sju skolor har kampviljan spridit sig ordentligt under den senaste veckan. Förra fredagens protest mot nedläggningen av Kläppenskolan i Sunderbyn visar hur stridsviljan har skruvats upp.

”Vad ska vi ha? Kläppen kvar!” ekade över Kläppenskolans skolgård när cirka 70 föräldrar och barn samlades en gnistrande fredagsmorgon för att ta strid för sin skola. Åsa Lundmark från Arbetsgrupperna för skolorna i Sunderbyn berättade om hur byn expanderar och att det vore mycket bättre att bygga ut både Kläppen och Hemäng som kombiskolor (med både förskola och skola) än att göra Kläppen till en jätteförskola och Hemäng till en jätteskola.

Att det finns en intensiv aktivitet i Sunderbyn visas av att det nu strömmar in mejl till politiker för att förklara det vansinniga i att lägga ned Kläppenskolan. 

Bland dem som är mest oroliga är föräldrar till barn med speciella behov. ”Om ni vill omorganisera
skolan, tänk på barn som mitt barn. Han hade kunnat vara er son eller ert barnbarn och han förtjänar också en plats i Framtidens skola!” skriver en orolig förälder.

Att politikerna och tjänstemännen i Barn- och utbildningsnämnden kallade på polis vid förra veckans uppvaktning innan deras möte visar hur de blir allt mer stressade. I ett desperat försök att misskreditera de protesterande började Socialdemokrater efteråt på sociala medier attackera de protesterande som ”odemokratiska”, ”kidnappade av Rättvisepartiet Socialisterna” och att de ”använder barnen som politiska verktyg”.

Denna kampanj snarare eldade på kämpaglöden bland de som protesterar mot ”Framtidens Skola” och har inte fått något gehör hos bredare skikt heller.

Nu är det fullt fokus på skolkarnevalen lördagen den 19 mars klockan 12 (Gula Paviljongen). Alla skolgrupper mobiliserar i sina områden, samtidigt som kampanjen försöker nå ut till så många lulebor som möjligt. Idén med stordrift för både förskolor och skolor, för att kunna göra ytterligare nedskärningar, drabbar alla områden och speciellt de barn som har särskilda behov. Dessutom är ”Framtidens Skola” ytterligare ett exempel på hur S-ledningen försöker köra över en stark opinion med en parodi på ”dialog” och inflytande. ■

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

Coronaviruskrisen har slagit till hårt med både en hälsokris och ekonomisk kris. Hundratusentals kastas ut i arbetslöshet och osäkerhet, samtidigt som högerpolitiken har lämnat vården, äldreomsorgen och hela samhället extremt sårbart för en pandemi.

Nu mer än någonsin behövs en röst som försvarar arbetares rättigheter, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!