Irland: Socialistisk valframgång

2016-03-01 17:56:08


Ruth Coppinger.

Irlands styrande koalition, den mellan Fine Gael och Labour, led ett stort nederlag på valdagen den 26 februari.

Röster räknas fortfarande på sina håll, men redan nu visar resultaten att Labour har förlorat åtminstone tre fjärdedelar av sina mandat. Fina Gael förlorade över 10 procentenheter och över 20 mandat.
Det politiska spektrat har fullständigt förändrats och en ny socialistiskt vänster har vuxit fram.
I valet stod Antiåtstramningsalliansen AAA i valallians med Folket före profiten-alliansen PBP för den största vänsterutmaningen någonsin och vann 4 procent av förstahandsrösterna, trots att man inte ställde upp i alla valkretsar.

AAA lyckades få Socialist Party-­medlemmarna (CWI Irland) Ruth Coppinger och Paul Murphy återvalda i parlamentet från Dublin Väst respektive Dublin Sydväst och fick ett imponerande genombrott i Cork, där Socialist Party-medlemmen Mick Barry valdes in till parlamentet.
AAA var också 270 röster ifrån att vinna en plats i Limerick med Cian Prendiville, vilket skulle ha varit valets stora skräll. Detta beror på den fantastiska kampen som har förts under lång tid, särskilt den ledande rollen som AAA och Socialist Party har haft i bygget av rörelsen mot vattenavgifter.
Folket före profiten-alliansen har i nuvarande stund också vunnit tre mandat, vilket innebär att sex parlamentsledamöter kommer att ha en ovärderlig plattform för att understödja arbetares kamp mot vilken som helst åtstramningsregering som formas den kommande tiden.  
Även om Sinn Féin, som ses som ett vänsternationalistiskt alternativ,  ökade sitt valresultat och antal mandat jämfört med förra valet kom de en bra bit under förväntan. Sinn Féin fick till slut under 14 procent av rösterna, tio procentenheter bakom det andra stora traditionellt borgerliga partiet Fianna Fail och förlorade i en rad nyckelvalkretsar, inklusive mot den socialistiska vänstern.

Valet visar på den djupa politiska krisen för den irländska kapitalismen. Just nu verkar den enda trovärdiga regeringsmajoriteten kunna bestå av Fine Gael och Fianna Fail, en slags ”storkoalition” [lite som att S och M i Sverige skulle ingå i valallians].
De båda partierna har för tillfället dömt ut ett samregerande, men det kommer det att bli en intensiv press från skikt inom etablissemanget för detta.
Alternativt kan ett nyval utlysas inom några månader.

Det var på många sätt ett historiskt val. För AAA, som i valet har fått både ökad förankring och fler aktivister, väntar nu den viktigaste utmaningen – att bygga upp en massopposition mot kapitalismens åtstramningar.
Men också att nygga en verklig kvinnokampsrörelse som får det åttonde tillägget i grundlagen som förbjuder abort att förpassas till Irlands historias skräphög.


Valkampanj för rätten till abort

Ruth Coppinger från Socialist Party och AAA har varit framträdande under valet i frågan om abort.
Medan kandidater från andra partier har varit försiktiga med att uttala sig i frågan har Ruth tydligt gett socialisters svar på frågan om abort: Aborträtt och kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar.
Redan i september sade Socialist Party-medlemmar att det här skulle göras till en valfråga, vilket de lyckades med.
Enligt opinionsundersökningar är majoriteten av befolkningen för rätten till abort.
ROSA-kampanjen, som medlemmar i Socialist Party har tagit initiativ till, har haft många protester och vill tillsammans med andra bygga den massrörele som krävs  för att vinna kampen för rätten till abort.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!