Irlands regering – näst i tur att falla?

2009-03-05 10:38:06
Kampen fortsätter på Irland efter förra veckans enorma protest där 120 000 deltog. Den fackliga organisationen ICTU (irländska LO) har utlyst en generalstrejk den 30 mars och genomför nu en omröstning bland samtliga 700 000 medlemmar, men det är få som tvivlar på att det blir nå­got annat än ett övertygande ja till förslaget.s

Under tiden fortsätter protesterna och strejkerna. Den gångna veckan demonstrerade 3 000 poliser för and­ra gången i Dublin, trots att det är förbjudet för dem att delta i fackliga aktioner.
Torsdagen den 26 februari genomförde offentligfacket CPSU (motsvarande fackförbundet ST) en endagsstrejk. Även taxiförarna visade sin ilska över hur regeringen har hanterat krisen. Kollektivtrafiks­facken har ställt in en planerad obegränsad strejk för att delta i förhandlingar, men har inte uteslutit en längre aktion i samband med ICTU:s generalstrejk ifall parterna inte kan enas.

Arbetarnas ockupation av Water­ford Crystals fabrik forsätter in på sin femte vecka, trots att företaget har sålts till ett amerikanskt investeringsbolag, vilket är ett tecken på den oerhörda kampvilja som finns inom ar- betarklassen.
Polisens razzia på bankkontoren i förra veckan var en välkommen om än mest symbolisk utveckling i kampen mot de kriminella kapitalisterna och politikerna som har avsagt sig allt ansvar för krisen. Statsministern Bri­an Cowen har stöd av endast 10 procent av väljarna, men försöker ändå driva igenom ett nedskärningsprogram som slår hårdast mot arbetar­klassen.

Regeringen står nu på väldigt osäker grund inför de kommande kommun- och EU-parlamentsvalen i juni och den kontroversiella andra omröstningen om Lissabonfördraget.
ICTU:s och andra organisationers förmåga att bilda och hålla samman en massrörelse under de närmaste veckorna kommer att vara avgörande för den irländska arbetarklassens väg ut ur den ekonomiska krisen.

John Tumpane

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!