Irländska tidningar spekulerar att Joe Higgins kan ta EU-mandat

2009-06-04 14:05:29


Joe Higgins

Joe Higgins har ökat i opinionsmätningarna inför EU-valet på Irland, där man röstar imorgon fredag den 5 juni (men räknar på lördag-söndag). Från 7 procent i första mätningarna till 9 i den senaste, där han ligger på fjärde plats. Dublin har tre mandat i EU-parlamentet.

Joe Higgins satt tidigare 10 år för Socialist Party (CWI Irland) och är en mycket känd profil. Kevin McLoughlin rapporterar från Dublin:

"Den första opinionsmätningen för tre veckor sedan gav Joe 7 procent. Den indikerade att Labour och Fine Gael lätt skulle bli valda men att Fianna Fail-kandidaten med 13 procent och Sinn Fein med 14 procent båda låg sämre till. Då var Joe sexa med 7 procent.

Under tiden har vi delat ut närmare 300 000 flygblad om Joes kampanj till hushållen i Dublin, satt upp 1000 nya valaffischer och Joe har varit framträdande i media om de viktigaste frågorna – den ekonomiska krisen och attackerna mot arbetarklassen när det gäller jobb, löner och offentlig service. Som ett resultat har situationen förändrats.

Förra helgen blev den tröga valrörelsen livligare av en ny opinonsmätningen som visade att Fianna Fail och Sinn Fein försvagats ytterligare till 9 respektive 11 procent.

Viktigast var att Joe nu gått upp på delat fjärde plats på 9 procent. Möjligheten att Joe kan utmana om en plats i EU-parlamentet blev huvudnyhet i TV och radio och i flera dagstidningar.

Det är tydligt att Fianna Fail och Sinn Fein är riktigt oroade. Tidigare i veckan kände sig premiärminister Brian Cowen tvingad att angripa Socialist Partys valkampanj genom att säga om Joe blir vald skulle det inte ge ett enda jobb till Dublin och vara en katastrof för investeringarna. Ironin i att regeringespartiet Fianna Fail angriper oss om jobb gick inte förlorad för folk.

Att förlora EU-parlamentsplatsen i Dublin skulle vara en katastrof för Fianna Fail, den irländska kapitalismens traditionella parti. Att förlora den till Joe Higgins är deras värsta mardröm.

Vi ska kämpa allt vi kan de sista dagarna. Responsen från aktivisterna efter dessa händelser gör att vi kan många dubbla kampanjen. Att besegra Fianna Fail och Sinn Fein skulle vara enormt och är en väldigt svår uppgift. För att klara det krävs att kampanjens kraft måste öka avsevärt för att ge många fler röster. Vi ha bara att se hur vi lyckas de närmaste dagarna.

Oavsett vad som händer har våra kampanjer för EU-valet och de samtidigt lokalvalen varit fantastisk och vi är säkra att vi har stärkt partiet, inte bara i röstantal utan också i fler medlemmar och kontaktytor.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!