Flera av de mest hatade makthavarna, förre premiärministern Geir Haarde från högerpartiet Självständighetspartiet, förre utrikesministern Ingibjörg Sólrún Gísladóttir från Socialdemokraterna och centralbanksordföranden Davíð Oddsson, är borta. Men i övrigt verkar det som om samma partier och nästan samma personer fortsätter högerpolitiken.
Sex månader efter att Islands tre största banker Landsbanki, Glitnir och Kaupthing kollapsade, är ekonomin på gränsen till bankrutt, 40 procent av hushållen i konkurs och nya jobbvarsel avlöser varandra. Arbetslösheten har ökat med 207 procent sedan sista kvartalet 2008 till 7,1 procent med fortsatt stigande kurva.
Kommunerna är på gränsen till bankrutta. Och i Akureyri införs en dags obetald semester för alla kommunens anställda.
– We’re down to the bone, säger borgmästaren Sigrún Björk Jakobsdóttir efter att ha genomfört en oemotsvarad slakt inom skola och omsorg.
Ändå är underskottet fortfarande enormt. Alltfler kommuner gör ”speciella arrangemang” för att kunna betala ut löner, t ex nödlån.
Seyðisfjörðurs borgmästare Olafur Hr. Sigurdsson gick ut i veckan och attackerade den nya regeringen för att nonchalera kommunerna lika mycket som den förra regeringen. Inga nya pengar har kommit.
Det märks att den nya regeringen är rädd för att massrevolter kan komma åter. Stora delar av den förra regeringens vårdnedskärningar drogs snabbt tillbaka. När studenter sittstrejkade i Reykjavik tidigare i april och krävde åtgärder mot sommararbetslösheten, beslutades det om 600 miljoner ISK extra till studielönskassan och extra sommarkurser sattes in.
Etablissemanget försöker med sina kommissioner och brottsutredningar febrilt visa hur det var ”några onda giriga kapitalister” som orsakade krisen, inte det kapitalistiska systemet. Därför måste socialister kräva att det är de isländska arbetarna, facken och gräsrotsorganisationerna som måste få granska bankerna, storföretagen och regeringens affärer.
Slutsatserna av en granskning oberoende av regeringen, företagen eller andra regeringar skulle vara att det är arbetarna som måste ta makten över hela samhället.
Valkampanjen förs från TV-rutor och affischer, det är politikernas monolog till väljarna. Det är som om inga politiker vågar möta folk.
Socialdemokraterna har gått till val på mestadels fraser om arbete och välfärd. Inga åtgärder mot krisen har presenterats utom skattehöjningar, EU-medlemskap och anslutning till euron. Med andra ord ett recept för att skjuta krisens nota på arbetar- och medelklassen. Innehållet är ytterligare ett tecken på hur Socialdemokraterna har gått högerut.
Mellan mars- och aprilmätningarna ser man också att Socialdemokraterna tappat i opinionen och nu ligger på 30,7 procent.
En förklaring är att Socialdemokraterna nu styr minoritetsregeringen. En annan är att alla de andra partierna står fast vid sitt EU-motstånd. Gröna vänsterpartiet gick framåt i mätningarna till 28,2 procent.
Självständighetspartiet lovar högtidligen att försvara fiskeindustrin, vilken nu efter bankkrisen är den i sär- klass viktigaste delen av den isländska ekonomin. Men det förra regeringspartiet fortsätter sitt ras och är nu nere på 23,3 procent.
Tyvärr talar också mycket för att Gröna vänsterpartiet kommer att följa Socialdemokraternas resa åt höger för att få en plats i en ny regering.
Detta talar för behovet av en ny politisk kraft, som måste utvecklas ur kampen: ett arbetarparti med masstöd bland arbetare och unga med politiker som lever på en vanlig arbetarlön och som av nödvändighet måste vara ett parti som kontrolleras av medlemmarna, vilka kan avsätta politiskt valda som sviker.
Ett socialistiskt parti måste stå för verkliga åtgärder mot krisen, som totala skuldavskrivningar för alla arbetare och hushåll, förstatligande av de stora företagen, 6 timmars arbetsdag med bibehållen lön samt en demokratisk planering av bankerna och företagen under kontroll av de anställda för utveckling av produktion i enlighet med samhällets och klimatets intressen.
Mattias Bernhardsson