Isländska kapitalister söker lösning i EU

2009-08-26 14:05:50
Det är upp till Sverige som EU:s ordförandeland att behandla Islands medlems-ansökan som överlämnades till Carl Bildt vid en ceremoni i Stockholm den 23 juli av Ös­sur Skarphéðinsson, Islands utrikesminister.

Den ekonomiska eliten kallar i frust­ration den isländska kronans fall och den ekonomiska krisen för ett resultat av ”Islands utanförskap”.
Kapitalisterna söker lösningen i att gå med i EU och ansluta landet till euron.
– EU och euron är de bästa hjälpmedlen för att föra Island ut ur den ekonomiska krisen, menade den nytillträdda statsministern Jóhanna Sigurðardóttir.
– EU-medlemskapet har väl inte räddat Spanien, Irland eller Ungern från allvarliga nedgångar och riskerar istället att kräva eftergifter i fråga om Islands värdefullaste resurs, fiskeindu­strin, replikerar Skúli Jón Kristinsson, Sósíalískt Réttlæti (Socialistisk Rättvi­sa – CWI på Island).

Den 16 juli röstade det isländska parlamentet, med en knapp majoritet, för att regeringen skulle söka EU-anslutning för Island. Omröstningen kom efter en lång debatt som pågått i flera dagar. EU-medlemskapet är en så infekterad fråga att många isländs­ka tidningar spekulerade huruvida ett eventuellt nej skulle kunna fälla regeringen.
Gröna Vänstern (Vänsterpartiets motsvarighet på Island) som uttalat sitt EU-motstånd i valet var inte sen att byta fot. När frågan väl behandlats var platsen vid köttgrytorna viktigare. Endast fem av deras parla- mentsledamöter röstade mot förslaget, medan åtta röstade för. Sju av dessa åtta har uttalat sig som motstån­dare till EU, men sagt att deras röster gick till att rädda koalitionen.
Islands ansökan om medlemskap godkändes ovanligt fort. Eftersom landet redan befinner sig som medlem i det ekonomiska samarbetet EES är Islands lagstiftning redan i-  dentisk med EU:s. Om man ser till de 35 politiska områden som varje ansökarland förhandlar om är Island klart med på 22 av dem.

I dagsläget är över halva befolkningen motståndare till EU-medlemskap, visar opinionsundersökningar.
Bland de starkaste EU-motståndarna på Island finner man fiskare. Fiskeindustrin vill inte förlora en del av de omfattande fiskerättigheterna. Även för den övriga befolkningen är fiskefrågan en av de viktiga.
– Fiskenäringen stod för 36,6 procent av exporten år 2008 och är en avgörande naturtillgång, konstaterar Skúli Jón Kristinsson, Sósíalískt Réttlæti.
EU:s överstatliga fiskeindustri innebär att EU-länderna har en gemensam fiskezon som är öppen för alla medlemsländers fiskare. I fiskepolitiken bestämmer EU kvoter för mängden fisk som får fiskas samt kvalitet och prisfrågor.

Att gå med i EU eller ersätta kronan med euro kommer inte att lösa krisen på Island. EU-medlemskap har inte hjälpt EU-länderna från krisen, snarare har dess nyliberala politik skärpt krisen. EU kommer istället att tvinga fram ytterligare nedskärningar än värre än de som nu genomförs (läs artikel i förra veckans Offensiv).
För rörelsen handlar det nu om att återigen mobilisera ut på gatorna mot nedskärningar och EU-anslutning för att skapa opinion. Rörelsen måste också forma egna politiska krav rikta­de mot regeringen om att man inte fällde Självständighetspartiet för att en ny koalition skulle fortsätta samma politik.

Kristofer Lundberg

 Bakgrundsfakta ▼

  • Efter att finanskrisen drog fram över Island och slog den isländska ekonomin i spillror föddes en massrörelse som gick så långt att den fällde den hatade högerregeringen.
  • En ny regeringskollision kom till makten med Socialdemokraterna och Gröna Vänstern.
  • Statsministern Jóhanna Sigu­rðardóttir och Socialdemokraterna hade EU-medlem- skap som sin högsta prioritet medan Gröna Vänstern uttalade sitt motstånd.

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!