Israel: Två krigshökar slåss om makten

2009-02-18 12:30:13
Två krigshökar slåss fortfarande om att få styra Israel när Offensiv går i tryck (tisdagen den 17 februari). Förra veckans val i Israel resultera­de i en knapp seger för mittenpartiet Kadima mot höger- partiet Likud. Ingetdera fick tillräckligt med röster för att bilda majoritetsregering.

Framför frågan om”fred” dominera­de ”säkerhet” i valet till Israels parlament, Knesset, med 120 platser den 10 februari. Nuvarande utrikesministern Tzipi Livni och hennes mittenparti Kadima fick 28 mandat och strax efter kom högerledaren för Li­kud, Benjamin Netanyahu, med 27 mandat. Arbetarpartiet, som vare sig är nå­got vänsteralternativ eller var emot kriget i Gaza, har historiskt sett varit ett dominerande parti. I valet gick Arbetarpartiet dock ner från 20 till 13 mandat.

En koalitionsregering mellan Kadima och Likud har Livni hittills helt avvisat. Tillsammans har Likud och högerpartierna fler mandat än det segrande Kadima tillsammans med Arbetarpartiet. Ultranationalisten Avigdor Libermans extremistpar­ti Yisrael Beiteinu hämtade hem 14 mandat. På hans rasistiska agenda finns att både judiska och palestinska medborgare av staten Israel ska tvingas svära en trohetsed. Lieberman vill även ”byta” israeliska kvarter som domineras av palestinier mot judiska bosättningar på Västbanken för ett ”arabfritt Storisrael”. Det var dock framför allt ”ryssar­na som gjor­de Liberman till valets segerherre. Inte för att han är rasist utan för att han vill tillåta fläskhandel och borger­liga bröllop”, skriver DN den 12 fe-bruari. Den andlige ledaren för det ultraortodoxa Shaspartiet, som vann 9 mandat, har hävdat att en röst på Liberman var en röst på Sa­tan.

Från USA uppmanar flera inom Obamas administration till en bredare koalitionsregering för ett Israel som står enigt mot Hamas.
Opinionsundersökningar visar att stödet för Hamas har ökat på Västbanken, medan det har minskat på Gazaremsan.
När Israel avbröt massakern i Ga- za den 18 januari, deklarerade Ha­mas vapenvila samma dag, men fortfaran­de är inga frågor lösta – Israels ockupation, bosättningar, blockad och för- tryck av palestinierna och Palestina består.
I fredags förra veckan besköts sö­dra Israel av två raketer från Gaza som besvarades av israeliskt bombangrepp på flera mål i Gaza.

Fredsförhandlingarna framställs som att de försvåras för var dag som stödet rasar för palestiniernas president Mahmoud Abbas, vars mandat egentligen gick ut i januari i år. Makt­havarnas avtal har dock aldrig garanterat fred för vare sig det palestinska eller israeliska folket.
Bara demokratisk socialism kommer att på allvar kunna lösa ekonomiska och sociala problem och stop- pa krig genom att se till behoven utan vinst- och maktintressen.
Lina Westerlund

Vill du hjälpa till? Offensiv och Socialistiskt Alternativ behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!