Israels statsterror skördar allt fler offer

2012-11-22 14:56:01
Den israeliska regeringen har förklarat att det chockerande och brutala angreppet mot Gazaremsan, som fått namnet ”Operation Pillar of Defence” (ungefär ”Operation försvarets grundpelare” ö a) kommer att bli en ”bred kam­panj” och hotar med att det kan bli fråga om en ”utdragen konflikt”. En av de första attackerna var mordet på det islamistiska partiet Hamas militäre ledare, Ahmed Jabari. Förutom Jabari dödades ytterligare tio palestinier när en svärm av missiler avfyrades från luften.

Angreppet syftade utan tvekan till att trappa upp konflikten. Det innebar att den israeliska regimen övergav den överenskommelse om eld­upphör som just hade förhandlats fram för att få stopp på de militära aktionerna från båda sidor. Mord på palestinier utförda av de israeliska väpnade styrkorna har under de senaste månaderna spelat en central roll i upptrappningen av konflikten i södra Israel och Gaza.
En del regeringar, däribland den brittiska, har redan lagt skulden på Hamas. Organisationen har ett ”principiellt ansvar” för ­raketavfyringarna från Gaza, enligt Storbritanniens utrikesminister William Hague.
Det är tydligt att västmakterna förbereder sig för att vara lika tysta som under den israeliska regimens senaste storskaliga angrepp på ­Gaza, ”Operation gjutet bly” 2008-09.

”Jag bär ansvaret för att vi väljer rätt tillfälle för att få den kraftfullaste utdelningen.” Detta var det skrämmande budskapet från premiärminis­ter Benjamin Netanyahu efter att Israel inlett sina bomb- och robotattacker.
Palestinierna fruktar en upprepning av ”Operation gjutet bly” med ett bombardemang av Gaza följt av en invasion, där nära 1 400 människor slaktades, däribland 314 barn. Detta hot har skapat rädsla och ren panik.
Det syns olycksbådande tecken som tyder på en markinvasion. Permissionerna har dragits in för israeliska soldater och en del reservister har kallats in.
Samtidigt som ett förfärande antal palestiner har dödats och skadats efter mordet på Jabari, har tre civila israelser dödats när det hus i den israeliska byn Kiryat Malakhi träffades av en palestinsk raket.
Netanyahu och Co visste att deras överfall skulle leda till detta svar. Men deras syfte var inte att verka för fred och säkerhet för israelser och pale­stinier, utan de var ute efter att främja sina egna intressen.

I ett uttalande den 14 november förklarade Maavak Sotzyalisti/Nidal Eshteraki (Kämpande socialistiska rörelsen, CWI i Israel/Palestina) att valet av tidpunkten för angreppet förklaras av att den israeliska regeringen vill öka sitt stöd inför det val som kommer att hållas i januari nästa år.
Regeringen vill framstå som att den befäster säkerheten i Israel. Under de senaste veckorna visade opinonsmätningarna att Likud ­Beytenu, det nybildade partiet, som har ­bildats av Netanyahu och Lieberman, börjat tappa mark.
Därför säger Kämpande socialistiska rörelsen att ”Netanyahus kapitalistiska regering gör desperata ansträngningar för att förändra den politiska dagordningen inför valet i januari. De allt mer påträngande socia­la problemen ska skjutas i bakgrunden.
Lieberman har sagt att han är ’less på att höra skrikande’ om dessa frågor. De av regeringen beordrade morden under de senaste månaderna spelade en avgörande roll i upptrappningen av konflikterna i söder och i Gaza.
Regeringens beslut om att besvara felriktade granater från det syriska inbördeskriget med svarseld, och hoten om maximal militär upptrapp­ning, tillsammans med hoten om straffåtgärder mot Palestinska myndigheten på Västbanken, är delar i de misslyckade nationalistiska politikernas valkampanj. De fruktar att de ska förlora sina mandat och är beredda att sätta vanliga israelers liv på spel.
Regeringens försöker att vinna röster genom att ytterligare fördjupa klyftan mellan israeler och palestini­er. Men detta är ett mycket högt spel som Netanyahu, Lieberman och Barak kan förlora kontrollen över. Det är fortfarande oklart hur ­omfattande luftangreppen mot Gaza kommer att bli (det har sagts att de kommer att pågå under åtskilliga dagar). Inte heller går det att säga hur de ­palestinska miliserna i Gaza kommer att svara. Ett antal barn och tonåringar i Gaza har redan dödats under den senaste veckan som en del i Likud Beytenus grymma valkampanj. Den 14 november var det ytterligare en baby och en liten flicka som var helt oskyldiga som dödades.”

Ledarna för de största israeliska ”oppositionspartierna” Yachimovich (Arbetarpartiet), Lapid (Yesh Atid) och Mofaz (Kadima) ställde sig snabbt på regeringens sida och stämde in i kören, utan några som helst invändningar. De utger sig inte ens för att ha något alternativ till den trångsynta, galna och farliga agenda som den nuvarande regeringen har.
Förutom att gynna sina möjlighe­ter att bli återvalda, vill de israeliska ledarna förhindra ett förnyat krav på att FN ska erkänna Palestina, senare under denna månad. De vill också förekomma alla påtryckningar från den återvalde amerikanske presiden­ten Obama för att få till stånd fredsförhandlingar.
Dessutom vill de försöka förhindra att de omvälvande förändringarna och spänningarna i regionen leder till att Hamas ­ställning stärks.

Kämpande socialistiska ­rörelsen pekar på att den israeliska ­regeringen satsar på att en offensiv mot Gaza inte kommer att leda till skarpa protester i regionen och internationellt.
Regeringen hoppas kunna utnytt­ja det syriska inbördeskriget och de växande spänningarna i Libanon för att slå ett slag mot Hamas i Gaza. Men utvecklingen i Syrien och Libanon kommer inte nödvändigtvis att förhindra att det blir betydande protester i Egypten, med krav på att de som bor i Gaza måste försvaras mot ett nytt blodbad av samma slag som under ”Operation gjutet bly” 2008-09.
Men Nethanyahus, Liebermans och Baraks blodiga strategi kan utvecklas på ett sådant sätt att de förlorar kontrollen över utvecklingen och leda till ett kraftigt bakslag med kraftigt inflammerade relationer mellan och inom länderna i området.
Det har redan brutit ut protester och demonstrationer runt om i Mellanöstern och även i resten av världen.

Inne i Israel argumenterade Kämpande socialististiska rörelsen omedelbart för att ”motstånd mot Netanyahus, Baraks och Liebermans planer kan och bör organiseras både inne i Israel och på de palestinska territorierna för att förhindra en ytterligare upptrappning av den militära konflikten. Ett första steg har tagits för att organisera protester och ­dessa borde breddas.”
Förutom att uppmana till ­protestdemonstrationer uppmanar Kämpande socialistiska rörelsen arbetarrörelsens olika organisationer, däribland det israeliska LO – Hista­drut, och de sociala rörelserna att offentligt ta avstånd från offensiven och att aktivt delta i protesterna mot den.

RS/CWI kräver:
  • Stoppa slakten! Stoppa kriget mot Gaza!
  • Nej till den israeliska regeringens krig som förs för storföretagen och bosättningarna!
  • Avbryt den israeliska blockaden mot Gaza. Öppna gränsen mellan Gaza och Egypten!
  • För ett omedelbart tillbakadragande av den israeliska armén från de palestinska områdena.
  • För en palestinsk masskamp, under befolkningens demokratiska kontroll, för en verklig nationell befrielse.
  • För ett internationellt stöd från arbetarklassen till palestiniernas kamp i Mellanöstern och den övriga världen.
  • För oberoende arbetarorgani­sationer i Palestina och Israel.
  • Kämpa för en regering bestående av företrädare för arbetarna och de fattiga som kan göra slut på förtrycket, försvara de demo­kratiska rättigheterna och bryta med kapitalism och imperialism.
  • För demokratisk socialism i Palestina, Israel och i hela Mellanöstern, med garantier för demo­kratiska rättigheter för alla natio­nella minoriteter.

CWI den 15 november

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!