Istället för mer resurser till SFI inför regeringen hårdare krav

2008-02-20 13:14:47
I måndags gick utbildningsminister Jan Björklund och integrationsminister Nyamko Sabuni ut med ett förslag på hårdare krav på studerande på SFI, svenska för invandrare.

I förslaget ingår regler som förbjuder SFI-studier i längre än tre år. Ett annat krav är nationella slutprov. De båda ministrarna utmålar invandrare som fuskare när de påstår att studerande går på SFI år efter år för att få pengar. Här måste påpekas att studier på SFI inte direkt ger någon hög inkomst, som man gärna lever på i flera år.

Rasistiskt och reaktionärt

I de nya reglerna ska också ingå ett förbud mot att avsluta och påbörja studierna mer än två gånger – men att folk gör det är väl ett tecken på att man inte går i skolan för att få pengar och i stället tar jobb om chansen finns…
Attacken på SFI kombinerar rasism med en reaktionär skolpolitik, med budskapet om att de som inte klarar sig får skylla sig själva. Högerregeringen bortser helt ifrån att alla studerande har olika förutsättningar. Alla kan inte att lära sig ett helt nytt språk i en handvändning. Särskilt inte de personer som inte kan skriva på sitt eget språk när de börjar på SFI. Istället för att smutskasta dem som går i skolan för att lära sig svenska behövs det en upprustning av SFI, med mindre grupper, mer lärarledd tid och bättre studiematerial. Idag har till exempel SFI i Luleå inga burmesisk-svenska lexikon, trots att flera burmeser pluggar svenska där.
Enligt Dagens nyheter är det bara 8 procent av SFI-lärarna som har både lärarutbildning och formell ämneskompetens.
Förslaget är det senaste i raden på exempel på hur etablerade partier spelar på rasism för att dra uppmärksamheten från missnöjet med deras egen högerpolitik.

Karin Wallmark

Vill du hjälpa till? Offensiv och Rättvisepartiet Socialisterna behöver ditt stöd!

 

Med reaktionär blåbrun högerregering och otaliga kapitalistiska kriser behövs mer än någonsin en röst som försvarar arbetares rättigheter, bekämpar rasism och sexism, kräver upprustning av välfärden och tryggare jobb istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och marknadshyra. Som ger ett socialistiskt alternativ till kapitalismens orättvisor, klimatkris, krig och flyktingkatastrofer.

Stöd vårt arbete: Swisha valfritt belopp till 123 311 40 48. Om du vill engagera dig mer finns mer info här!